GROENE CREATIEVE VINGERS….

GroeneVingers_Baak5[8230]Het is inmiddels traditie geworden…..! Tussen kerst en jaarwisseling openen jaarlijks twee van onze parochiekerken hun deuren voor vrijwilligers van de diverse bloemenwerkgroepen uit de parochie.

Doel: elkaar inspireren op het gebied van kerstversiering. Na de kerken van Olburgen/Steenderen in 2015, Zutphen/Vorden in 2016, Joppe/Lochem in 2017 waren dat dit keer de H. Martinus Baak en de H. Willibrord Vierakker.

GroeneVingers_Baak6Rond half twee arriveerden op 28 december 2018 de eerste belangstellenden in Baak. De sacristie was warm en de koffie/thee met lekkers stond klaar. Er moesten stoelen bijgeschoven worden, want de opkomst was boven verwachting. De ontvangst was hartelijk en het weerzien levendig. Enthousiast werd verteld wat er met kerst in de diverse kerken te zien was, soms vergezeld met foto’s op de mobiel. Ook werd er al vooruitgekeken. Het aanvankelijke idee voor een workshop ‘Goede Week/Pasen’ werd bij nader inzien om praktische reden verruild voor een workshop ‘schikken bij de Advent’. Voorstel: vrijdag 22 november 2019 in Steenderen. Voor het bezoek aan twee parochiekerken in kerstsfeer in 2019 is de bloemengroep Hengelo bereid dan de deuren te openen. Gevraagd zal worden of een combinatie mogelijk is met een bezoek aan de H. Johannes de Doper in Keijenborg.

GroeneVingers_Baak2[8227]Hierna werd de kerkversiering in de H. Martinus bewonderd: prachtige bloemschikkingen en een bijzondere kerstgroep. De foto’s spreken voor zich. De dames hadden er veel werk van gemaakt om de laatste zondagvieringen in hun kerk sfeervol te vieren. Er werd meegeleefd met de gevoelens die dat bij hen opriep.

GroeneVingers_Vierakker3Vervolgens vertrokken we naar Vierakker voor een bezoek aan de Willibrordkerk uit 1870. Hier werden we enthousiast meegenomen in de geschiedenis van de kerk met zijn authentieke interieur. De kerk verbeeldt op vele manieren het goddelijk verhaal, o.a. in muurschilderingen, beelden, vloertegels en kroonluchters. Opvallend was dat de kerk twee kerstgroepen bezit: een groep met grote beelden afkomstig van de fraters uit Borculo en een kerstgroep met kleine, door Luise Spannring gemaakte beeldjes, die in 1931 door voormalig pastoor Ter Heerdt werd meegebracht uit Spanje. Ook hier hadden de dames van de bloemengroep prachtige bloemstukken gemaakt.

GroeneVingers_Vierakker2Na de koffie wensten we elkaar een goede jaarwisseling, een voorspoedig 2019 en namen we afscheid. We kijken terug op een gezellige en zinvolle middag. Dames van de bloemenwerkgroep Baak en Vierakker, rondleiders en gastvrouw: Hartelijk dank voor jullie gastvrijheid!

Gerry Spekkink, parochiemedewerkster