Fotowedstrijd Actie Kerkbalans

Tijdens de perspresentatie van Actie Kerkbalans op vrijdag 18 januari jl. in museum Catharijne Convent in Utrecht werden de winnaars van de landelijke fotowedstrijd van Actie Kerkbalans bekendgemaakt. In de inzendingen van de fotowedstrijd hoopte de Interkerkelijke Commissie Geldwerving (ICG) terug te zien wat de kerk voor mensen zo waardevol maakt. De deelnemers konden dit jaar een foto insturen in drie categorieën.
1  Vieringen op zondag als uiting van het geloof.
2  Onderlinge betrokkenheid in de kerk: omzien naar elkaar.
3  Missionaire en/of diaconale aanwezigheid van de kerk in dorp of stad.
De ICG stelde een jury aan die in elke categorie een winnende foto koos. Net als vorig jaar bestond de jury uit dhr. mr. J.L.W.M. Zuijdwijk, dhr. Ramon Mangold, mw. Jacobine Geel en dhr. Anton de Wit. Vooral in de categorieën ‘Vieringen op zondag als uiting van het geloof’ en ‘Onderlinge betrokkenheid in de kerk’ was de jury aangenaam getroffen door de kwaliteit van de foto’s en was het moeilijk kiezen. Dankzij de invoering van de drie thematische categorieën kwam de waarde van de kerk in al zijn facetten duidelijk naar voren. Dhr. Zuijdwijk: “Een beeld moet voor zichzelf spreken. Bij het zien van de inzendingen vroeg de jury zich daarom steeds af of de foto ons zelfstandig een verhaal vertelt.”
Op de eerste plaats in de categorie ‘Vieringen op zondag als uiting van het geloof’ eindigde de foto van Gerrit te Vaarwerk uit de geloofsgemeenschap H. Joseph in Lochem. Vorig jaar was hij ook al winnaar, toen in de categorie ‘Volwassenen’. Dit jaar won Gerrit te Vaarwerk met zijn foto van de doop met als bijschrift: ‘Geloven en vieren doe je samen. Waar kan dat beter dan in de kerk?’ Dhr. Zuijdwijk: “Een mooi begin, dat geeft de winnende foto weer. Het kind dat wordt gedoopt is omringd door zegende handen van tal van parochianen, ook kinderen. De foto toont een moment van blijdschap, van verwelkoming in de Kerk, iets dat gezamenlijk wordt gevierd.”
Gerrit: “Bij het zien van de foto moest ik direct denken een bekende lied Huub Oosterhuis.

Zomaar een dak boven wat hoofden, deur die naar stilte openstaat.
Muren van huid, ramen als ogen speurend naar hoop en dageraad.
Huis dat een levend lichaam wordt als wij er binnengaan om recht voor God te staan.

De mensen rond de dopeling Clarine vormen een muur van huid en met hun handen een beschermend dak. In die ruimte is warmte, verbondenheid, veiligheid en liefde te vinden. De foto sluit mooi aan bij het thema van Actie Kerkbalans van dit jaar in onze parochie HH. Twaalf Apostelen: ‘Onze kerk, meer dan stenen’. Voor kerk-zijn heb je immers niet alleen een kerkgebouw nodig, maar veeleer mensen die naar elkaar omzien, voor elkaar zorgen en zich met elkaar verbonden voelen.