Vredesweek 2020 

Durft u met ons na te denken over vrede? Nog concreter: durft u met ons stappen te zetten op weg naar vrede? Vrede met en in uzelf – vrede naar anderen toe? 

Waarom VREDE? We zijn toch NIET in oorlog of zo? Of bedoelen we de vrede die we in 1945 met de Duitse overheersers sloten en die we dit jaar zouden vieren, maar door de corona-omstandigheden weer niet echt konden vieren? In de vredesweek 2020 bedoelen we deze vrede niet! Maar welke dan wel?  

Even wat gedachten. Sinds maart is onze wereldsamenleving in de ban van een pandemie, die bekend staat onder de aanduiding CORONA. Feit is en blijft dat dat verrekte virus heel veel (wereld)leed heeft veroorzaakt. Tegelijkertijd zag en hoorde je ook het ontstaan van een soort collectieve gemeenschapszin: spandoeken, applaus voor de zorg, luidende kerkklokken, boodschappen doen voor een ander, gigantische geldinjecties voor het bedrijfsleven, wapperende rode kruisvlaggen, enzovoort. Maar ook al heel gauw werden tegenkrachten en schaduwzijden weer zichtbaar: demonstraties tegen de coronamaatregelen, faillissementen, de voedselbank beleefde topdrukte, werkloosheid, de ene viroloog struikelde over de andere, bewegingen als ‘Black lives matter’, de omslag in het denken over Zwarte Piet, enzovoort. Kortom: hoezo – vrede met en in jezelf en naar de ander toe? Na de saamhorigheid van de eerste weken in maart en april werden de verschillen in ons land weer zicht- en voelbaar. En niet alleen in ons land, gewoon mondiaal. 

 

                                                                                                                                     

In de Vredesweek 2020 gaat het over VERSCHIL. 

PAX, de vredesorganisatie waaraan ook de RKK zich verbonden heeft verklaard, formuleerde het zo: 

“De groeiende diversiteit in Nederland roept veel reacties op. Nieuwsgierigheid en vreugde, maar ook racisme en angst voor het onbekende. In de Vredesweek 2020 gaat het over het omgaan met verschillen. Verschillen in cultuur, gebruiken, huidskleur en religie. Verschillen in morele opvattingen en de spanningen die dit oproept met de vrijheid van meningsuiting en de fundamentele gelijkheid van mensen. In de vredesweek gaat het over hoe belangrijk het is om het verhaal van de ander te leren kennen, in plaats van te blijven hangen in het eigen gelijk. Daarom kiest de vredesorganisatie PAX de komende Vredesweek voor het thema VREDE VERBINDT VERSCHIL.” 

PAX gaf dit thema treffend weer in deze cartoon waarin twee verschillend gekleurde mensen elkaar onder de regenboog toch weten te vinden.

In deze week gaan we op zoek naar nieuwe verbintenissen, waarbij we het opzoeken van verschillen NIET wegpoetsen. Maar toch willen we vooral daarbij op zoek gaan naar de dingen die ons verbinden. In die context willen we luisteren we naar elkaars verhalen, elkaar echt ontmoeten, in gesprek met elkaar gaan en elkaar vooral respecteren. Wie weet ontstaan er dan nieuwe verbintenissen in een wel heel erg divers land. Naar die verbintenissen willen we in de Vredesweek speciaal op zoek gaan. 

En wat zou het mooi geweest zijn als we de Vredesweek dit jaar (net als in 2019) hadden kunnen starten met een grote interreligieuze viering waarin plaatselijke kerken (als de PKN, de Remonstranten, het Apostolisch Genootschap, de Turkse gemeenschap, de RKK, vertegenwoordigers van de Joodse Gemeente) ondanks onderlinge verschillen zich onderling verbonden wisten. Wat was het een mooie viering toen. Maar vanwege de bijzondere omstandigheden anno nu heeft de plaatselijk vredeswerkgroep besloten daar dit jaar van af te zien. Elke kerk/geloofsgemeenschap zal de start van de Vredesweek afzonderlijk markeren waarbij men zich gedragen weet door het centrale thema VREDE VERBINDT VERSCHIL! 

In de RK Geloofsgemeenschap St. Joseph in Lochem starten we de Vredesweek met een woord- en gebedsviering op zondag 20 september. Een week daarna (op 27 september) sluiten we ook weer met een woord- en gebedsviering de week bezinnend en reflecterend af. Denkt en viert u met ons mee? Dat zouden we heel fijn vinden! Welkom dus! 

 

Dick Beltman, 

lid van de Lochemse vredeswerkgroep en de werkgroep voor Liturgie