Iconententoonstelling in de St.-Gudulakerk in Lochem

 Van 7 – 31 oktober 2020 wordt er weer een iconententoonstelling in de St.-Gudulakerk in Lochem gehouden.
Te zien zijn zowel antieke iconen van verschillende verzamelaars als hedendaagse professionele iconen.
Deze keer stelt Geert Hüsstege uit Eindhoven iconen van zijn hand beschikbaar voor deze tentoonstelling. Ze zijn geschilderd in de traditionele byzantijnse technieken en gemaakt met natuurlijke materialen. Iconen worden geschreven, het is een beeldtaal in lijn en kleur.

Bijna 30 jaar ‘schrijft’ Geert iconen in deze beeldtaal waarbij alles een betekenis heeft, de lijnen en de kleuren, het perspectief, de letters en de rand. Iconen worden ook vensters op de Hemel genoemd en willen de kijker in contact brengen met de afgebeelde personen.

 

Gekozen is voor het thema Maria als Moeder van God en ook zijn er andere iconen te bezichtigen van Christus, de engelen en bekende heiligen.

Voor de eerste cursus werd Geert door de Norbertijnen in Tongerlo uitgenodigd. Hierna heeft hij zich verder in de iconenschilderkunst gewijd en een opleiding voor iconograaf gevolgd in Wenen en in Rusland. Sindsdien heeft hij vele opdrachten vervuld in binnen- en buitenland. Naast verschillende landen in Europa hangen zijn iconen ook in Afrika, Azië en Amerika.
Kenners waarderen bijzonder zijn warme kleurstelling en aansprekende en bijzondere uitdrukking van de afgebeelde personen waarin hij Gods nabijheid in ons leven gestalte geeft.

 

De iconen zijn te bezichtigen van 7 – 31 oktober 2020
op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00-15.00 uur.

Inlichtingen bij Roelof Heringa, tel. 06-55306276, of Jan van Pijkeren, tel. 06-30689873.