Thematentoonstelling ‘100 jaar na Cuypers’

Van 9 juni tot 1 november 2021 is er in het Heiligenbeeldenmuseum in de Antonius van Paduakerk in Kranenburg een thematentoonstelling over dr. P. J. H. Cuypers, de ontwerper/bouwer van de kerk. In maart jl. was het 100 jaar geleden dat Cuypers op 94-jarige leeftijd overleed. Naast het in beeld brengen van de Antonius van Paduakerk, de oudst nog bestaande kerk van Cuypers, is er aandacht voor het erfgoed van deze bekende Nederlandse architect. Te zien zijn een beperkt aantal objecten uit onze eigen collectie (beelden uit zijn ateliers, een gipsen afgietsel van een borstbeeld van hem, foto’s en een gedenkpenning van de opening van het Rijksmuseum in Amsterdam) en objecten in bruikleen (een houten maquette van de door Cuypers ontworpen en inmiddels afgebroken Maria Magdalenakerk uit Amsterdam, enkele belangrijke onderdelen van het interieur van de door Cuypers in Amsterdam gebouwde Vondelkerk, waaronder delen van het hoogaltaar, houten beeltenissen en consoles, een onderdeel van een biechtstoel en enkele kleinere objecten, en ook voorwerpen uit het Tegelmuseum in Otterlo, de H.H. Ewaldenkerk in Druten en van een particulier). Te zien is ook de film ‘100 jaar na Cuypers’ met nog weinig bekende verhalen over en beelden van zijn omvangrijke oeuvre. Interessant zijn de interviews met drs. Pierre Cuypers jr., achterkleinzoon van de bouwmeester en met pater Henk Jongerius o.p. uit het ook door Cuypers ontworpen Dominicanenklooster in Huissen. Het boeiende verhaal wordt verteld door de bekende Vordense troubadour en verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink.

 

Het museum is elke dag, behalve op maandag, van 12.00 tot 17.00 uur geopend. Aanmelden kan vanaf 11.30 uur. Toegangsprijzen: t/m 12 jaar gratis, vanaf 13 jaar € 6,00. Voor bezoekers met een museumkaart is de toegang gratis.
Het Heiligenbeeldenmuseum is te vinden aan de Ruurloseweg 101, 7251 LD Kranenburg-Vorden. Telefoon 0575 – 55 64 88 alleen tijdens openingsuren. Voor meer informatie zie www.heiligenbeeldenmuseum.nl.