Vastenactie 2022

“ Je land is je leven”

De wereldwijde vraag naar voedsel en grondstoffen richt vaak grote milieuschade aan. Meestal wegen economische belangen van overheden en grote bedrijven zwaarder dan de rechten van lokale gemeenschappen. Burgers worden niet zelden met geweld beroofd van hun huizen en hun land. De grootschalige exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en vruchtbare grond heeft grote invloed op mensen en op klimaat en milieu. De biodiversiteit loopt sterk terug als een weelderig oerwoud wordt vervangen door een palmolieplantage. Bossen zijn echter essentieel in de strijd tegen klimaatverandering, omdat ze CO2 uit de atmosfeer halen, water vasthouden en stadshitte dempen.

De Vastenactie 2022 staat in het teken van landrechten. Een belangrijk onderwerp, dat grote invloed heeft op mensen, natuur en milieu. Goed geregelde landrechten zijn heel belangrijk voor lokale gemeenschappen en voor de natuur en het milieu. Kleinschalige landbouw en ontginning zijn nu eenmaal veel minder belastend voor de omgeving. Bovendien geeft het mensen de mogelijkheid te investeren in verschillende soorten gewassen en goede materialen. Elk jaar steunen we daarom projecten die direct of indirect te maken hebben met landrechten.

In 2022 hebben de MOV’s van onze parochie besloten om drie Maya gemeenschappen in Guatemala te steunen. Guatemala, een land in Midden Amerika, ligt tussen twee oceanen: de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan. Het land kent 16,8 miljoen inwoners, heeft een oppervlakte van 108.889 km2 en is sinds 1821 onafhankelijk. Het land kent twee werkende vulkanen, enkele meren en groene jungles. Er wordt koffie, katoen, suiker, bananen en rijst verbouwd. Bananen en koffie zijn bekende exportproducten. Politiek gezien is het land zeer onrustig. Meerdere burgeroorlogen hebben de bevolking veel kwaad gedaan. Daarom proberen veel jonge Guatemalteken via een barre tocht door Mexico te vluchten van de Verenigde Staten. Zo’n 1000 jaar geleden leefde in Guatemala de Maya bevolking, een hoog ontwikkeld en beschaafd volk. Maar met de komst van de Europese kolonisten kwijnde de bevolking weg door nieuwe, hun onbekende ziekten, onderdrukking en uitroeiing.
De Maya’s van San Mateo in Ixtatan willen niet dat het energiebedrijf PDHSA in hun gebied drie dammen bouwt, waardoor het voor hen veel moeilijker wordt om de vruchtbare grond te voorzien van water. Zij staan bekend als dwarsliggers ook al omdat zij hun eigen Maya taal, het Chuj, spreken en niet het Spaans.
Onze lokale partner Copae steunt de dorpen bij het opbouwen van duurzaam watermanagement, leert ze wat hun rechten zijn en hoe ze die kunnen verdedigen. Drie leiders, die vanwege hun verweer gevangenisstraf boven het hoofd hangt, krijgen juridische bijstand in hun strijd tegen het grote energiebedrijf PDHSA en de regering. Als het lukt om de plannen voor de bouw van de drie dammen te annuleren, zal de natuur in Ixtatan in stand blijven en de watervoorziening niet worden aangetast.