Uitnodiging Opening Expositie 1572

 

 

 

Landelijk staan we dit jaar stil bij “1572, Geboorte van Nederland. 450 jaar op zoek naar Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid”. In Zutphen doen we dat vanaf april met een gevarieerd aanbod aan activiteiten, zoals theaterstukken, lezingen, publicaties en tentoonstellingen.

De start is donderdagavond 7 april; met een lezing en een expositie in de Sint-Janskerk opent het Zutphens themajaar 1572.

In de expositie staan de gebeurtenissen in Zutphen in 1572 centraal. Wie vielen de stad binnen en plunderden onder andere de kerken? Hoe reageerde het stadsbestuur? Hield onze stad stand?

Tijdens de opening op 7 april spreekt pastoor Scheve over de “4 V’s”: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid – de 4 V’s die toen van belang waren en die ook nu zo actueel zijn.

Theo Salemink geeft een lezing over hoe de bevolking leed onder het Spaanse juk en de strijd die hier in Zutphen is geleverd.

De opening is donderdagavond 7 april van 19.30 tot circa 21.00 uur in de Sint-Janskerk, Nieuwstadskerksteeg 2, 7201 NH Zutphen.. De toegang is gratis en reserveren is niet nodig.

De expositie blijft van 7 april tot en met 10 juli in de Sint-Jan – elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Vanaf 11 juli tot en met 15 augustus gaat de expositie naar de Burgerzaal en aansluitend, van 18 augustus tot en met 1 december naar de Sint-Walburgiskerk. Tijdens deze “rondreis” groeit de tentoonstelling, want op elke locatie wordt ook aandacht besteed aan de rol van die specifieke plek in 1572.

Het themajaar is een initiatief van het Erfgoedcentrum Zutphen (van de gemeente Zutphen) met de erfgoedpartners archeologie, Regionaal Archief Zutphen, monumentenzorg en de Musea Zutphen, in samenwerking met veel andere organisaties zoals Het Gilde Zutphen, de Historische Vereniging Zutphen, de Sint-Janskerk, de Walburgiskerk en Zutphen Promotie.

 

Graag tot donderdag 7 april.