Vespers Gregoriaans Getijdenkoor

Op zaterdag 22 oktober in de H. Willibrordkerk in Vierakker om 17.00 uur en op zondag 23 oktober in de H. Johannes de Doperkerk te Zutphen om 16.30 uur verzorgt het Gregoriaans Getijdenkoor de gezongen Latijnse vespers.

De vespers maken deel uit van het officiële gebed van de kerk, waarvan de oorsprong is uit de kloosters. Het wordt ook wel het officiegebed genoemd. In de regel worden ze aan het eind van de middag gebeden. Het 2e Vaticaans Concilie heeft aanbevolen de vespers op zondagen en hoogfeesten met de hele parochie te bidden.

De vespers in de maand mei  staan in het teken van moeder Maria. De Rooms-Katholieke Kerk heeft de maanden mei en oktober toegewijd aan Maria. De Mariadevotie in de meimaand is vanuit de parochies opgekomen in de middeleeuwen en begon in Italië. Deze devotie bestaat nog steeds tot op de dag van vandaag.

Toen de Turken werden verslagen bij Lepanto in 1571 heeft paus Pius V bepaald dat voortaan op 7 oktober het feest van Maria-rozenkrans zou worden gevierd. Eén dag in de maand oktober.

In de 19e eeuw heeft paus Leo XIII ingesteld dat de hele maand oktober “rozenkransmaand” zou worden genoemd, (dus feitelijk een tweede Mariamaand).

Het Getijdenkoor Sint Jan verleent medewerking aan dit officiegebed. Het koor zingt onder leiding van Jeroen Pijpers.

Het Gregoriaans Getijdenkoor Sint Jan zoekt versterking van haar koor. Vind je het leuk om te zingen en heb je affiniteit met het Gregoriaans/Latijn, kom dan een luisteren.
We repeteren op de donderdagavonden in de sacristie van de H. Johannes de Doperkerk in Zutphen.

Je kunt je aanmelden via info@getijdenkoorstjanzutphen.nl

 

Gregoriaans Getijdenkoor Sint Jan