De Passie 2023: Van wanhoop naar hoop

Een jaar geleden brak de oorlog in Oekraïne uit. Nog altijd beheerst die oorlog het leven van velen. De wanhoop is groot, het lijden is soms hartverscheurend. Waar vinden mensen hun houvast? Hoe kom je van wanhoop tot hoop, van lijden en sterven tot verrijzen?

Het passieverhaal omvat dit jaar de periode van Palmzondag tot en met Pasen. Het verhaal van Jezus is daarbij de leidraad. We gaan met hem onderweg en voelen en leven mee met wat Hij te dragen kreeg. De verhalen moeten blijven verteld worden, het zijn onze levenslessen. Ze willen en kunnen richting geven aan ons leven. Wat is onze rol in deze wereld? Bouwen we aan een leefbare wereld, staan we machteloos aan de kant, of zijn we lamgeslagen door zoveel polarisatie? Ook wij worden uitgedaagd om van wanhoop tot hoop te komen en vertrouwen uit te stralen, zoals dat in het slotlied van de Passie 2023 zal klinken: “Alles komt goed!”

Het  Passieteam (Wil Matti, Frank Sterenborg en Margriet te Morsche) willen in de passieviering vooral deze hoop, maar ook de kracht van ons geloof tot uitdrukking brengen. De afbeelding is van schilder S. Köder. Het zijn de handen van iemand die houvast zoeken. Die handen kunnen van iedereen zijn. Je vastklampen, hopen dat het goed komt, dat je het mag volhouden. Symboliek voor het kruis dragen zoals Jezus zijn kruis te dragen kreeg.

Er zal ook een stille tocht worden gehouden, om zo onze solidariteit te tonen met allen die anno 2023 door honger, ziekte of armoede dagelijks een kruis dragen, en wederom speciaal voor de vele slachtoffers van de oorlog in Oekraïne

Eind februari is het projectkoor van 100 zangers uit de gehele Achterhoek begonnen met de repetities. Op Goede Vrijdag om 15.00 uur en om 19.00 uur zullen zij de Passie 2023 ten gehore brengen samen met solisten en het combo van de Passie. In no time waren er voldoende aanmeldingen voor het koor. Jammer dat we bij 100 koorleden de teller hebben moeten stilzetten.

Met beelden en actuele verhalen (zeker niet alleen over de oorlog in Oekraïne), laten we het hedendaagse lijden als een leidraad door het passieverhaal gaan. Liederen van Stef Bos, Rob de Nijs, de 3jS, Ruth Jacott en andere artiesten, waaronder onze soliste Ellis Sportel, zullen de verhalen met hun boodschap verder onderstrepen. Iedereen is welkom! Voor volwassen is de entreeprijs inclusief een boekje € 5,-. We hopen dat we daarmee de kosten kunnen dekken. Een vrije gift, na afloop, blijft natuurlijk altijd welkom.

We zijn blij dat we weer te gast zijn bij de geloofsgemeenschap Christus Koning in Vorden en dat ook dit jaar de Hervormde gemeenschap van Vorden weer mee wil werken.

Stille tocht
In de stille tocht, die op Goede Vrijdag 7 april om 14.30 uur (voorafgaand aan de passieviering) wordt gehouden, nemen we letterlijk het kruis op. In de stille tocht, een tocht om vrede, herdenken we alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Van harte hopen we dat velen meelopen. Nu meer dan ooit is solidariteit nodig. U wordt uitgenodigd om gele en blauwe bloemen mee te brengen om zo uw solidariteit met de slachtoffers in Oekraïne kenbaar te maken. De bloemen kunnen na afloop bij het kruis op het kerkplein worden gelegd.

Wilt u bij de stille tocht het kruis helpen dragen, meld u dan aan via het parochiesecretariaat, e-mail: secretariaat@12apostelen.nl.

 

DE PASSIE

Goede Vrijdag 7 april 2023

Christus Koningkerk, Het Jebbink 8, Vorden

 

14.30  uur Stille tocht voor vrede vanaf het kerkplein van de Christus Koningkerk

15.00 uur Passieviering (eerste uitvoering)

19.00 uur Passieviering (tweede uitvoering)