Emmanuel / H. Johannes de Doper Zutphen
Nieuwstadskerksteeg 2; 7201 NH Zutphen
Secretariaat: dinsdag 9.00-11.00 uur.
Van Heemstrastraat 4; 7204 GJ Zutphen
Tel.: 0575 527080
info@stjan-emmanuel.com
Rekeningnr.: NL76INGB0000887463
t.n.v. RK GG St. Jan Emmanuel
Redactie: scpellemans@hotmail.com

Agenda

Eucharistievieringen St. Jan te Zutphen

Elke zondag vindt er een Eucharistieviering plaats in de St. Jan te Zutphen om 10:00u.

Alle diensten zijn live te bekijken en te beluisteren via deze pagina. Ook kunt u de vieringen hier terugluisteren.

Aanbidding en biechtgelegenheid

Elke vrijdag is er aanbidding in de St. Jan van 15:00 uur tot 15:45 uur. Op elke eerste vrijdag van de maand is aansluitend biechtgelegenheid.

De Mariakapel
Iedere dag kunt u hier vanaf 10:00 uur terecht voor een moment van bezinning en een kaarsje opsteken, alleen in de dagen rond de jaarwisseling blijft de Mariakapel uit veiligheidsoverwegingen gesloten.

Men kan een kaarsje branden en eventueel een bloemetje meenemen, zeker in de Meimaand. Men heeft vanuit deze ruimte een mooi zicht op het interieur met het fraaie Maria altaar. De bloemengroep zorgt altijd voor een verse versiering.

Rozenkrans bidden

In de maand mei is er gelegenheid voor het bidden van de rozenkrans.
Dit jaar zal dit plaatsvinden op de volgende maandagavonden: 6 mei, 13 mei, 20 mei en 27 mei, allen van 19:00u – 19:30 uur.

Middagpauzediensten: iedere donderdag, 12.15 – 12.30 (Luthersekerk, Beukerstraat 10 in Zutphen; vanaf 12:00 kunt u luisteren naar orgelspel)

7/3: ds. J. van Houwelingen; 14/3: ds. H.R. van de Kamp; 21/3: dhr. A. Verburg; 28/3: ds. S.A. Meijer (Witte Donderdag); 4/4: ds. mevr. D. van Alphen-Ubbens; 11/4: ds. mevr. A. Meijer; 18/4: ds. J. Boer.

Gebedsintenties

Misintenties

13/8: pastoor Wim Jongerius;
27/8: Gerard en Marietje Lebbink;
10/9: Gerard en Marietje Lebbink;
24/9: Gerard en Marietje Lebbink;
8/10: Gerard en Marietje Lebbink.
3/12: Gerard en Marietje Lebbink;
17/12: Gerard en Marietje Lebbink; Lasló Horváth en Magda Horváth-Tóth;
24/12: Gerard en Marietje Lebbink;
25/12: Pastoor Wim Jongerius.

Overleden parochianen

3/10: Maria Johanna Theresia van den Akker-Gebbink, 88 jaar

Huwelijk

Gedoopt

Nieuws

Rozenkrans bidden

In de maand mei is er gelegenheid voor het bidden van de rozenkrans.
Dit jaar zal dit plaatsvinden op de volgende maandagavonden: 6 mei, 13 mei, 20 mei en 27 mei, allen van 19:00u – 19:30 uur.

Dankbaar voor zijn dienstbaarheid

In het laatste uur van zaterdag 13 januari overleed in het bijzijn van zijn gezin in het verzorgingshuis in Gaanderen ons aller bekende oud koster Bertus Oosterhuis. Bertus heeft weliswaar de gezegende leeftijd van 90 jaar mogen bereiken, maar vooral in het laatste jaar lieten zijn krachten hem in de steek.

Binnen onze parochiegemeenschap was Bertus Oosterhuis vooral bekend door zijn bijna dertigjarige zorg als koster van de St. Jan, wie kende hem niet? Van het bijstellen van het uurwerk in de toren tot de zorg voor het kerkelijk vaatwerk en de paramenten in de sacristie en de verzorging rond de weekendvieringen en uitvaarten; hij was dagelijks in en rond de St. Jan te vinden. De St. Jan had voor hem geen geheimen, het was na zijn vervroegd pensioen eigenlijk zijn tweede huis geworden.

Bertus kon niet stilzitten en was op de steigers o.a. een gedreven werker binnen de 14 koppige bikkersploeg gedurende de langjarige restauratie van ‘zijn’ kerk. En alsof dit nog niet genoeg was, zette hij zich jarenlang in voor de scouting en de algemene hulpdienst. Voor zijn meer dan trouwe betrokkenheid en verdiensten ontving Bertus het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau, een kerkelijke onderscheiding met de Willibrordplaquette en ontvingen hij en zijn vrouw Diny een keer de jaarlijkse vrijwilligersprijs van de gemeente Zutphen. Bertus was wel teleurgesteld dat er de laatste jaren nooit meer iemand van het pastores een bezoekje kwam brengen. Dit heeft hij niet verdiend en hem verdriet gedaan! Samen met zijn gezin is daarom de tragische keus gemaakt om ook niet voor zijn uitvaart terug te keren naar ‘zijn’ kerk.

Tijdens de woensdagmorgenviering heeft pastor Baneke met enkele gedachten zijn verdiensten nog eens genoemd en is de Eucharistieviering aan hem opgedragen. In ‘n meer dan overvolle aula van de Omarming namen wij op zaterdag 20 januari dankbaar en met vele goede herinneringen van hem afscheid. Zijn opvolgers Rein, Willy, Theo, Luc en ondergetekende proberen zijn zorg in verbondenheid voort te zetten. Dank Bertus voor alles wat je voor onze parochiegemeenschap hebt betekend, rust in Vrede.

Wim M.M. Laurensse


Oproep bezorger Onderweg

Wij hebben dringend behoefte aan een nieuwe bezorger van ons parochieblad Onderweg. Het betreft wijk 225: Karel Doormanstraat, Aert van Nesstraat, Kappeijne van de Copellostraat (9 adressen).

Mocht u dit blad willen bezorgen, dan kunt u contact opnemen met ons secretariaat op dinsdagochtend tussen 9.00 uur en 11.00 uur. Telefoonnr. 0575 527080 of per email info@stjan-emmanuel.com.

Met vriendelijke groet,

Secretariaat RK GG Sint Jan-Emmanuel


Vrijwilligers koffieschenken gezocht

De koffiegroep van de St. Jan is dringend op zoek naar versterking. De vrijwilligers starten op zondag rond 9.15u en zijn rond 12.15u klaar. Werkzaamheden zijn koffie en thee zetten, kopjes en benodigdheden klaarzetten, koffie/thee schenken en na afloop de spullen opruimen.

Hebt u interesse of wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met Carla Piek, tel: 0575-527128.


Vrijwilligers gezocht voor brengen en halen van een parochiaan

Voor een parochiaan die woonachtig is aan het Hagepoortplein zijn we op zoek naar enkele personen die haar van en naar de St. Jan kunnen brengen op zondagochtend.
Als vrijwilliger haal je om 9.15u mevrouw op en vervoert haart met de rolstoel naar de kerk. Na een kopje koffie na afloop van de mis, breng je mevrouw weer thuis.

Hebt u interesse of wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met Carla Piek, tel: 0575-527128.


In herinnering Wilhelmus Johannes (Wim) Hilgenkamp

7-12-1936 – 20-2-2024

Wim heeft ruim 30 jaar zorggedragen voor verspreiding van parochienieuws en ons huidige parochieblad “Onderweg”. Een inzet die hij vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid zeer contentieus en consequent als taak op zich nam. Hij voelde zich eindverantwoordelijk dat elke parochiaan die dat wenste het parochieblad in brievenbus kreeg. Hiervoor hield hij een netwerk van bezorgers in stand. Een netwerkstructuur met hoofdbezorgers en eindbezorgers. Hierbij hoorde ook het verwerken van mutaties, zoals verhuizingen en overlijden, want de lijst met bezorgadressen moet bij elke nieuwe verspreiding weer kloppen. In de loop der jaren was dit voor Wim vaak een dagelijkse gang naar zijn kerkelijk bureau, intussen zijn werkplek op het locatiesecretariaat aan de Van Heemstrastraat. Dat zijn gezondheid minder werd en het fysieke werk zwaarder werd, was best moeilijk voor Wim en gaf ook zorg voor zijn directe omgeving. Het sorteren en pakketten bezorgen bij de hoofdbezorgers werd best lastig. Maar met hulp van anderen lukte het. Wel heel bijzonder is het feit dat Wim op de dag van zijn overlijden in de ochtend zijn taak nog achter zijn kerkelijk bureau heeft verricht. In Wim verliezen wij een dierbare parochiaan die in stilte en op de achtergrond veel voor de parochie heeft gedaan.

Herman Heuver


In Memoriam Lambertus Johannes (Bertus) Oosterhuis

Op 90-jarige leeftijd is Bertus overleden op 13 januari 2024.

Afgelopen zomer hebben Diny en Bertus hun 65-jarig huwelijk nog kunnen vieren.

De gezondheid van Bertus werd broos en vroeg veel zorg van zijn naasten.

Bertus is in mijn herinnering gedurende heel veel jaren (bijna 30) koster geweest in de St. Jan. Je kunt best zeggen “zijn” St. Jan, zoals vele parochianen zullen zeggen het is “mijn” kerk. Zijn en mijn kerk is nooit bezitterig bedoeld, maar vooral zorgzaam en een plek om graag te willen zijn.

Zorgzaam was Bertus zeker, naast de kostertaken deed hij ook allerlei klusjes in, om en voor de kerk. Bij de omvangrijke restauratie in de jaren 1980 schroomde hij niet om bikwerk uit te voeren als een van de vele vrijwilligers die hierbij actief waren. Maar ook vele andere klusjes en klussen pakte Bertus op en bracht deze stellig en met overtuiging tot een goed einde.

Bij de restauratie in 2017/2018 was Bertus betrokken, maar volgde dit iets meer van afstand. Maar als je iets wilde vragen of weten was hij altijd beschikbaar.

In 2015 ging Bertus zijn taken geleidelijk verminderen, zoals blijkt uit een artikel in Onderweg “De vlag hijsen” Een korte samenvatting van het artikel welke in 2016 door mij is geschreven:

De vlaggenstok wordt via een torenluik naar buiten gestoken, stevig verankerd en vervolgens wordt de vlag eraan bevestigd. Nu kan de vlag fier wapperen. En uiteraard wordt aan het eind van dag de vlag weer gestreken, de mast binnengehaald en het torenluik weer aangebracht. Maar helaas had ik ruim een jaar geleden contact met “onze” koster Bertus die toch al bijna op leeftijd van 80 jaar is dat hij en zijn “vlagmaatje” het niet meer zagen zitten om deze inspanning nog regelmatig te doen. Sindsdien is er niet meer gevlagd. Wel is nog een uitzondering gemaakt voor de troonswisseling op 30 april jl., toen mocht ik mee en heb het als een belevenis ervaren.

Eveneens herinner ik mij een situatie die mij gemeld werd. In de Mariakapel was een persoon gesignaleerd die probeerde het kaarsenkluisje open te schroeven. Navraag bij Bertus leerde mij dat het gezien de achterliggende solide kluisconstructie feitelijk onmogelijk is om het kaarsengeld te bereiken. Maar de afdekplaat heeft ook nog een bijzondere veiligheid. Voor het losschroeven heb je voor elk schroefje of boutje specifieke en verschillende gereedschappen nodig. Hierin is de gedachte en inventiviteit van Bertus uitstekend te herkennen.

Een gebruikelijke kosterstaak is ook de verwarming tijdig te activeren, zodat het bij kerkgebruik er behaaglijk is. Echter toen er zich een storing voordeed bij de bediening op afstand, oftewel vanaf Bertus zijn woning, was dit voor Bertus het sein om dit niet nogmaals te laten gebeuren. Oftewel voor de zekerheid stapte Bertus rond halfvijf op zijn fiets in de vroege ochtend om te controleren of de verwarming wel haar werk deed, zo niet dan kon hij hopelijk nog tijdig ingrijpen. Voor zijn zekerheid en dat van zijn medeparochianen heeft Bertus dit een hele tijd gedaan. Bescheiden zoals Bertus was, hoor je dit achteraf.

Naast zijn kosterstaken heeft Bertus voor de samenleving nog vele andere taken vervuld. Hierin is hij tijdens zijn leven geëerd met benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en voor de kerkelijke activiteiten, op zijn 80ste verjaardag, met de Willibrordplaquette.

Bertus koster voor ruim een generatielang. Koster zijn was voor Bertus een eervolle taak. Bescheiden in zijn rol, maar nauwgezet en precies. Menig koster heeft hij de kneepjes van het vak geleerd. Niet zomaar was je geslaagd, taken moesten wel een beetje zijn ingesleten.

Een inspiratiebron voor velen, belangeloos zorg voor kerk en medemens.

In dankbare herinneringen aan Bertus Oosterhuis.

Herman Heuver

 

Uit de Geloofsgemeenschap

Geen items op dit moment.

Locatieraad

Pastoraatgroep

Zorg

Bezoekersgroep
Contactpersoon: Hanneke Geurtsen (via info@stjan-emmanuel.com)

PCI
Contactpersoon: Gerard Borgonjen

Werkgroepen

Acolieten
Contactpersoon: secretariaat St. Jan – Emmanuel: info@stjan-emmanuel.com

Begraafplaats
Contactpersoon: Ignas Pijnappel (06-23472344)

Bloemengroep
Contactpersoon: Annebelle Laurenssen

Doopselgroep
Contactpersoon: Mieke Degen

Eerste H. Communie
Contactpersoon: Clementine Groen

Familievieringen
Contactpersoon: Jacqueline Mulder

Kosters
Contactpersoon: Eddy Jolij (eddyjolij-st.jan@live.nl)

Schoonmaakgroep
Contactpersoon: Diny Oosterhuis (0575-515082 / ljoosterhuis@hetnet.nl)

Vormselgroep
Contactpersoon: Jacqueline Mulder

Koffieschenkgroep
Contactpersoon: Carla Piek (06-83365857 / c.piek1@chello.nl)

 

Koren

Consortium Apostolorum
Contactpersoon: Joop van Goozen (joopvangoozen41@gmail.com)

Schola
Contactpersoon: Harrie van Vliet (hmaavanvliet@tele2.nl)

Gregoriaans Getijdenkoor
Contactpersoon: Tom Schenk (info@getijdenkoorstjanzutphen.nl)

Gemengdkoor St. Jan
Contactpersoon: Lambert Kouwenberg (0575-540978 / lkouwenberg142@gmail.com)
De repetities vinden plaats op dinsdag vanaf 19.30 uur in het Odensehuis, Tengnagelshoek 6, Zutphen.

Jongvolwassen koor The Vocal Chords
Contactpersoon: Gijs de Bont (gdebont@gmail.com)

Geschiedenis

De heilige Ludgerus was in onze streken omstreeks het jaar 800. Waar dit heeft geleid tot bewuste geloofsgemeenschappen weten we niet precies. Wat we wel weten is dat onze kerk, de H Johannes de Doper aan de Nieuwstadskerksteeg , omstreeks 1250 is gesticht. In 1591 werden de katholieken gedwongen de Nieuwstadskerk af te staan aan de hervormden. In 1809 werd de kerk weer teruggegeven aan de katholieken en in 1816 opnieuw gewijd. Het aantal katholieken steeg met enige regelmaat. Dit leidde er toe dat in 1959 een bouwpastoor werd benoemd voor een tweede kerk in Zutphen. In 1962 werd de Emmanuelkerk ingewijd.

Tot 1978 waren er twee parochies in Zutphen. Door het terug lopen van het aantal beschikbare priesters werd in dat jaar het besluit genomen om wel de beide kerken open te houden maar onder te brengen in één parochie. Het Bisdom besloot omstreeks 2006 om vele kleine parochies om te vormen tot één grote. Voor Zutphen betekende dat dat de geloofsgemeenschap deel ging uitmaken van de parochie HH 12 Apostelen, bestaande uit 12 voormalige parochies. Omstreeks 2010 werd door het parochiebestuur het besluit genomen om de Emmanuelkerk aan de eredienst te onttrekken , waardoor de geloofsgemeenschap in Zutphen voor de eredienst weer afhankelijk werd van de “oude“ St. Jan. Nu zijn we met zo’n 7.500 katholieken (telling maart 2017) onderdeel van de parochie HH 12 Apostelen.

Restauratie Sint Jan Zutphen

Help ons met de instandhouding en de mogelijkheid om ons erfgoed te laten ervaren.
Iedere bijdrage is welkom op rekening nummer van de geloofsgemeenschap NL93ABNA0486342433 onder vermelding van restauratie.