Emmanuel / H. Johannes de Doper Zutphen
Nieuwstadskerksteeg 2; 7201 NH Zutphen
Secretariaat: dinsdag 9.00-11.00 uur.
Van Heemstrastraat 4; 7204 GJ Zutphen
Tel.: 0575 527080
info@stjan-emmanuel.com
Rekeningnr.: NL76INGB0000887463
t.n.v. RK GG St. Jan Emmanuel
Caritas: caritaszutphen@gmail.com
Redactie: scpellemans@hotmail.com
Agenda
Eucharistievieringen St. Jan te Zutphen
Elke zondag vindt er een Eucharistieviering plaats in de St. Jan te Zutphen om 10:00u.
Alle diensten zijn live te bekijken en te beluisteren via deze pagina. Ook kunt u de vieringen hier terugluisteren.
Aanbidding en biechtgelegenheid
Elke vrijdag is er aanbidding in de St. Jan van 15:00 uur tot 15:45 uur. Op elke eerste vrijdag van de maand is aansluitend biechtgelegenheid.
De Mariakapel
Iedere dag kunt u hier vanaf 10:00 uur terecht voor een moment van bezinning en een kaarsje opsteken, alleen in de dagen rond de jaarwisseling blijft de Mariakapel uit veiligheidsoverwegingen gesloten.
Men kan een kaarsje branden en eventueel een bloemetje meenemen, zeker in de Meimaand. Men heeft vanuit deze ruimte een mooi zicht op het interieur met het fraaie Maria altaar. De bloemengroep zorgt altijd voor een verse versiering.
Middagpauzediensten: iedere donderdag, 12.15 – 12.30 (Luthersekerk, Beukerstraat 10 in Zutphen; vanaf 12:00 kunt u luisteren naar orgelspel)
20/6: ds. Mevr. E. Diepeveen; 27/6: ds. S.A Meijer; 4/7: ds. R. Silvis; 11/7: dhr. A. Verburg; 18/7: ds. mevr. A. Meijer; 25/7: ds. S. van der Woude; 1/8: ds. J. Boer; 8/8: dhr. K. Baas; 15/8: ds. S.A. Meijer
Aan de wekelijkse middagpauzediensten werken voorgangers, organisten en vrijwilligers van bijna alle kerken en geloofsgemeenschappen van Zutphen en omgeving mee. Regelmatig is er een extra muzikale bijdrage van een zanger of fluitist. De liturgie is van een vast concept, maar natuurlijk heeft elke voorganger zijn of haar eigen inbreng vanuit ieders religieuze traditie.
Inleverdatum kopij volgende Onderweg: 12 juli
Gebedsintenties
Misintenties
30/6: Wim Hilgenkamp; 7/7: Wim Harms; 4/8: Wim Harms
Overleden parochianen
15/4: Adriana Johanna van der Schaft-Arts, 104 jaar
Huwelijk
–
Gedoopt
31/3: Marleen Spijkerman
31/3: Thijmen Jack Cremers; Sophienne Jette Maria Cremers; Phileine Marlijn Cremers
14/4: Eva Mout; Krijn Mout; Rogier van der Linde
Nieuws
‘Applaus voor……’
Op een avond zat ik heerlijk te luisteren en te kijken naar een jeugdorkest op de TV onder leiding van Claudio Abbado. Het ontspande mij volkomen en genoot van de melodieën en instrumenten. Dirigent en orkest kregen na afloop een daverend applaus. Wat me deze keer opviel dat de dirigent verschillende orkestleden afzonderlijk in het zonnetje zette. Eerst de solist, dan de hoboïsten, vervolgens de dame en heer die de fagot bespeelden en zo ging dat nog eventjes door. Bijna iedereen van het orkest kreeg een applaus. ’s Avonds in bed dacht ik er nog aan terug. Ik genoot nog even na hoe Claudio Abbado met een lachend gezicht zoveel mensen van dat orkest een applaus bezorgde. Opeens besefte ik dat is een vorm van lofprijzing. Ik begreep nu nog beter een zin uit een psalm: ‘Juich voor uw God, klapt in de handen’. Aanbidding en lofprijzing is gewoon applaudisseren voor God, Hem danken voor wat jij mooi vind. Dat God ons een stem heeft gegeven, die kan spreken, maar ook zingen. Dat wij muziek kunnen maken, van muziek mogen genieten. Je blijheid uitspreken dat wij mensen de talenten hebben gekregen om muziekinstru-menten te maken. Zo kunt u in de aanbidding op vrijdagmiddag nog even nagenieten waarvan u heeft genoten. Lofprijzing is gewoon een applaus voor God. Geef u zelf een kans op de vrijdagmiddag om 15.00u.
Een parochiaan
Cameramensen gezocht
In de St. Jan wordt gebruik gemaakt van een camerasysteem, zodat parochianen die vanuit huis de viering willen volgen dit met beeld kunnen doen. Dit systeem wordt bediend door een groep cameramensen. Zij zitten tijdens eucharistievieringen achterin de kerk bij het camerasysteem en zorgen dat het beeld op de juiste momenten wisselt. Deze groep kan versterking gebruiken. Wilt u zich aanmelden of meer informatie? U kunt contact opnemen met Gijs de Bont via gdebont@gmail.com
Lectoren gezocht
De lectorengroep van de St. Jan kan versterking gebruiken! Wat doet een lector nu precies? Een lector leest in de eucharistieviering de eerste lezing, tweede lezing, de voorbeden en de mededelingen. Het gaat hierbij om eucharistievieringen op de zondagen en tijdens de kerkelijke feesten. Momenteel bestaat de groep uit 5 mensen, maar uitbreiding is welkom. Gemiddeld ben je 1x per 4-6 weken aan de beurt in het lectorenrooster. Ook in de wekelijkse eucharistieviering op woensdagochtend is altijd een lector aanwezig. Ook voor deze ochtend is graag versterking gewenst. Wilt u zich aanmelden of wilt u meer informatie? U kunt contact opnemen met Marijke Wermers via 06-40596344 of mailadres wermersmm@gmail.com
Locatieraad & pastoraatgroep
Medeparochianen,
Zodra bij ons Onderweg op de mat valt, kijk ik eerst wat Zutphen te melden heeft.
Het is mij opgevallen dat gedurende lange tijd de begrippen locatieraad en pastoraatgroep niet meer vermeld worden.
Deze waren juist opgericht om de parochianen meer zeggenschap en verantwoordelijkheid te geven. Het ene voor bestuurlijke zaken en het andere voor inhoudelijke punten betreffende vieringen.
Het is toch ongeloofwaardig dat er in een stadslocatie te Zutphen, nb. Eucharistisch centrum, hiervoor geen personen beschikbaar zijn.
Zijn er mogelijk argumenten waar ik geen weet van heb?
Indien er onder de parochianen geen draagvlak meer is, tast dat het bestaansrecht van de locatie aan en lijkt mij sluiting van de St. Jan onafwendbaar.
Dit in tegenstelling tot een aantal geloofsgemeenschappen waar men alles probeert om nog iets van kerksamenzijn overeind te houden.
Berry Wessels
Oud-voorzitter locatieraad
Dankbaar voor zijn dienstbaarheid
In het laatste uur van zaterdag 13 januari overleed in het bijzijn van zijn gezin in het verzorgingshuis in Gaanderen ons aller bekende oud koster Bertus Oosterhuis. Bertus heeft weliswaar de gezegende leeftijd van 90 jaar mogen bereiken, maar vooral in het laatste jaar lieten zijn krachten hem in de steek.
Binnen onze parochiegemeenschap was Bertus Oosterhuis vooral bekend door zijn bijna dertigjarige zorg als koster van de St. Jan, wie kende hem niet? Van het bijstellen van het uurwerk in de toren tot de zorg voor het kerkelijk vaatwerk en de paramenten in de sacristie en de verzorging rond de weekendvieringen en uitvaarten; hij was dagelijks in en rond de St. Jan te vinden. De St. Jan had voor hem geen geheimen, het was na zijn vervroegd pensioen eigenlijk zijn tweede huis geworden.
Bertus kon niet stilzitten en was op de steigers o.a. een gedreven werker binnen de 14 koppige bikkersploeg gedurende de langjarige restauratie van ‘zijn’ kerk. En alsof dit nog niet genoeg was, zette hij zich jarenlang in voor de scouting en de algemene hulpdienst. Voor zijn meer dan trouwe betrokkenheid en verdiensten ontving Bertus het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau, een kerkelijke onderscheiding met de Willibrordplaquette en ontvingen hij en zijn vrouw Diny een keer de jaarlijkse vrijwilligersprijs van de gemeente Zutphen. Bertus was wel teleurgesteld dat er de laatste jaren nooit meer iemand van het pastores een bezoekje kwam brengen. Dit heeft hij niet verdiend en hem verdriet gedaan! Samen met zijn gezin is daarom de tragische keus gemaakt om ook niet voor zijn uitvaart terug te keren naar ‘zijn’ kerk.
Tijdens de woensdagmorgenviering heeft pastor Baneke met enkele gedachten zijn verdiensten nog eens genoemd en is de Eucharistieviering aan hem opgedragen. In ‘n meer dan overvolle aula van de Omarming namen wij op zaterdag 20 januari dankbaar en met vele goede herinneringen van hem afscheid. Zijn opvolgers Rein, Willy, Theo, Luc en ondergetekende proberen zijn zorg in verbondenheid voort te zetten. Dank Bertus voor alles wat je voor onze parochiegemeenschap hebt betekend, rust in Vrede.
Wim M.M. Laurensse
Oproep bezorger Onderweg
Wij hebben dringend behoefte aan een nieuwe bezorger van ons parochieblad Onderweg. Het betreft wijk 225: Karel Doormanstraat, Aert van Nesstraat, Kappeijne van de Copellostraat (9 adressen).
Mocht u dit blad willen bezorgen, dan kunt u contact opnemen met ons secretariaat op dinsdagochtend tussen 9.00 uur en 11.00 uur. Telefoonnr. 0575 527080 of per email info@stjan-emmanuel.com.
Met vriendelijke groet,
Secretariaat RK GG Sint Jan-Emmanuel
Vrijwilligers koffieschenken gezocht
De koffiegroep van de St. Jan is dringend op zoek naar versterking. De vrijwilligers starten op zondag rond 9.15u en zijn rond 12.15u klaar. Werkzaamheden zijn koffie en thee zetten, kopjes en benodigdheden klaarzetten, koffie/thee schenken en na afloop de spullen opruimen.
Hebt u interesse of wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met Carla Piek, tel: 0575-527128.
Vrijwilligers gezocht voor brengen en halen van een parochiaan
Voor een parochiaan die woonachtig is aan het Hagepoortplein zijn we op zoek naar enkele personen die haar van en naar de St. Jan kunnen brengen op zondagochtend.
Als vrijwilliger haal je om 9.15u mevrouw op en vervoert haart met de rolstoel naar de kerk. Na een kopje koffie na afloop van de mis, breng je mevrouw weer thuis.
Hebt u interesse of wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met Carla Piek, tel: 0575-527128.
In herinnering Wilhelmus Johannes (Wim) Hilgenkamp
7-12-1936 – 20-2-2024
Wim heeft ruim 30 jaar zorggedragen voor verspreiding van parochienieuws en ons huidige parochieblad “Onderweg”. Een inzet die hij vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid zeer contentieus en consequent als taak op zich nam. Hij voelde zich eindverantwoordelijk dat elke parochiaan die dat wenste het parochieblad in brievenbus kreeg. Hiervoor hield hij een netwerk van bezorgers in stand. Een netwerkstructuur met hoofdbezorgers en eindbezorgers. Hierbij hoorde ook het verwerken van mutaties, zoals verhuizingen en overlijden, want de lijst met bezorgadressen moet bij elke nieuwe verspreiding weer kloppen. In de loop der jaren was dit voor Wim vaak een dagelijkse gang naar zijn kerkelijk bureau, intussen zijn werkplek op het locatiesecretariaat aan de Van Heemstrastraat. Dat zijn gezondheid minder werd en het fysieke werk zwaarder werd, was best moeilijk voor Wim en gaf ook zorg voor zijn directe omgeving. Het sorteren en pakketten bezorgen bij de hoofdbezorgers werd best lastig. Maar met hulp van anderen lukte het. Wel heel bijzonder is het feit dat Wim op de dag van zijn overlijden in de ochtend zijn taak nog achter zijn kerkelijk bureau heeft verricht. In Wim verliezen wij een dierbare parochiaan die in stilte en op de achtergrond veel voor de parochie heeft gedaan.
Herman Heuver
In Memoriam Lambertus Johannes (Bertus) Oosterhuis
Op 90-jarige leeftijd is Bertus overleden op 13 januari 2024.
Afgelopen zomer hebben Diny en Bertus hun 65-jarig huwelijk nog kunnen vieren.
De gezondheid van Bertus werd broos en vroeg veel zorg van zijn naasten.
Bertus is in mijn herinnering gedurende heel veel jaren (bijna 30) koster geweest in de St. Jan. Je kunt best zeggen “zijn” St. Jan, zoals vele parochianen zullen zeggen het is “mijn” kerk. Zijn en mijn kerk is nooit bezitterig bedoeld, maar vooral zorgzaam en een plek om graag te willen zijn.
Zorgzaam was Bertus zeker, naast de kostertaken deed hij ook allerlei klusjes in, om en voor de kerk. Bij de omvangrijke restauratie in de jaren 1980 schroomde hij niet om bikwerk uit te voeren als een van de vele vrijwilligers die hierbij actief waren. Maar ook vele andere klusjes en klussen pakte Bertus op en bracht deze stellig en met overtuiging tot een goed einde.
Bij de restauratie in 2017/2018 was Bertus betrokken, maar volgde dit iets meer van afstand. Maar als je iets wilde vragen of weten was hij altijd beschikbaar.
In 2015 ging Bertus zijn taken geleidelijk verminderen, zoals blijkt uit een artikel in Onderweg “De vlag hijsen” Een korte samenvatting van het artikel welke in 2016 door mij is geschreven:
De vlaggenstok wordt via een torenluik naar buiten gestoken, stevig verankerd en vervolgens wordt de vlag eraan bevestigd. Nu kan de vlag fier wapperen. En uiteraard wordt aan het eind van dag de vlag weer gestreken, de mast binnengehaald en het torenluik weer aangebracht. Maar helaas had ik ruim een jaar geleden contact met “onze” koster Bertus die toch al bijna op leeftijd van 80 jaar is dat hij en zijn “vlagmaatje” het niet meer zagen zitten om deze inspanning nog regelmatig te doen. Sindsdien is er niet meer gevlagd. Wel is nog een uitzondering gemaakt voor de troonswisseling op 30 april jl., toen mocht ik mee en heb het als een belevenis ervaren.
Eveneens herinner ik mij een situatie die mij gemeld werd. In de Mariakapel was een persoon gesignaleerd die probeerde het kaarsenkluisje open te schroeven. Navraag bij Bertus leerde mij dat het gezien de achterliggende solide kluisconstructie feitelijk onmogelijk is om het kaarsengeld te bereiken. Maar de afdekplaat heeft ook nog een bijzondere veiligheid. Voor het losschroeven heb je voor elk schroefje of boutje specifieke en verschillende gereedschappen nodig. Hierin is de gedachte en inventiviteit van Bertus uitstekend te herkennen.
Een gebruikelijke kosterstaak is ook de verwarming tijdig te activeren, zodat het bij kerkgebruik er behaaglijk is. Echter toen er zich een storing voordeed bij de bediening op afstand, oftewel vanaf Bertus zijn woning, was dit voor Bertus het sein om dit niet nogmaals te laten gebeuren. Oftewel voor de zekerheid stapte Bertus rond halfvijf op zijn fiets in de vroege ochtend om te controleren of de verwarming wel haar werk deed, zo niet dan kon hij hopelijk nog tijdig ingrijpen. Voor zijn zekerheid en dat van zijn medeparochianen heeft Bertus dit een hele tijd gedaan. Bescheiden zoals Bertus was, hoor je dit achteraf.
Naast zijn kosterstaken heeft Bertus voor de samenleving nog vele andere taken vervuld. Hierin is hij tijdens zijn leven geëerd met benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en voor de kerkelijke activiteiten, op zijn 80ste verjaardag, met de Willibrordplaquette.
Bertus koster voor ruim een generatielang. Koster zijn was voor Bertus een eervolle taak. Bescheiden in zijn rol, maar nauwgezet en precies. Menig koster heeft hij de kneepjes van het vak geleerd. Niet zomaar was je geslaagd, taken moesten wel een beetje zijn ingesleten.
Een inspiratiebron voor velen, belangeloos zorg voor kerk en medemens.
In dankbare herinneringen aan Bertus Oosterhuis.
Herman Heuver
KBO Zutphen-Warnsveld: geen ledenstop!
De KBO Zutphen-Warnsveld is een bruisende vereniging. Wel zouden we nieuwe leden van harte welkom heten. KBO staat voor Katholieke Belangen Organisatie.
Elke dinsdagmiddag is het KBO-middag. De ene dinsdagmiddag wisselen themamiddagen, zoals presentaties, voordrachten, films, lezingen, muziek en cabaret elkaar af. De andere dinsdagmiddag is er gelegenheid voor kaart- en gezelschapsspelletjes, maar ook om gezellig met elkaar koffie/thee of een glaasje te drinken. Bovenal is het belangrijk elkaar te ontmoeten. Ook heeft de KBO een “Grote” en een “Kleine” reisgroep. Vanaf 55 jaar bent u van harte welkom op onze bijeenkomsten. De contributie bedraagt €35.00 per persoon per jaar. Daarnaast
kunt u zich abonneren op de Bornkrant voor €10.00 per jaar. Dit maanblad verschijnt 10 keer per jaar. Er staan zeer lezenswaardige artikelen in en veel info over onze KBO. Ook is een bezoek aan onze website zeer de moeite waard: www.kbo-zutphen-warnsveld.nl. Onze bijeenkomsten worden van 14.00 tot 16.00/17.00 uur gehouden
in de kantine van Z.V.V. Be Quick (tegenover zwembad De IJsselslag) Laan naar Eme 97, Zutphen. Er is ruime parkeergelegenheid. U kunt zich als lid opgeven bij de ledenadministratie, tel. 0575-490434/06-20408090, via de mail kbozutphen@gmail.com of bij het secretariaat tel. 0575-522414.
Bestuur KBO Zutphen-Warnsveld
Secretaris C. Weerkamp.
Uit de Geloofsgemeenschap
Herbegrafenis van Pastoor W.J.Jongerius (1916-1989) en Pastoor F.C.E. van Eijk (1926-1991) op de RK begraafplaats, Warnsveldseweg in Zutphen op zaterdag 5 oktober 2024.
Van beide pastores zijn de grafrechten op de Ooster Begraafplaats in Zutphen verlopen. Het leek de parochie gepast beide pastoors nu te ruste te leggen op de RK Begraafplaats aan de Warnsveldseweg in Zutphen, waar meerdere voorgangers van hen begraven liggen. Het was destijds de wens van pastoor Jongerius begraven te worden te midden van zijn parochianen op de Ooster Begraafplaats in Zutphen.
Pastoor Wilhelmus Jacobus ‘Wim’ Jongerius werd geboren op 28 februari 1916 in Jutphaas. Op 20 juli 1941 werd hij priester gewijd. Hij was onder andere werkzaam in Enschede en Borculo. In Borculo draagt het gebouw bij de kerk de naam ‘Kapelaan Jongerius’, omdat hij veel betekend heeft voor de verkennerij, die in dat gebouw samenkwam. Ook maakte hij zich sterk voor het katholieke vakbondswerk aldaar.
In 1955 kwam pastoor Jongerius naar Zutphen, waar hij de opdracht aanvaardde een nieuwe parochie op te richten en een kerk te bouwen. De inmiddels afgestoten Emmanuelkerk wordt nog door vele oudere gelovigen herinnerd als een prachtig licht modern gebouw, waar het mooi vieren was. Pastoor Jongerius hield erg van de liturgie en zijn wijze van voorgaan getuigde van zijn gevoel voor stijl. Hij leed wel onder het veranderende klimaat in de kerk. Bleef opkomen voor de rijke geloofstraditie van de kerk, maar had ook oog voor de goede ontwikkelingen die de kerk in de toekomst een nieuw gezicht kunnen geven. Pastoor Jongerius was met hart en ziel priester. Ziekte zorgde ervoor dat hij vervroegd met emeritaat moest gaan, maar niets weerhield hem ervan tot aan zijn dood actief zielzorger te blijven.
Heel veel mensen moeten kunnen vertellen, hoe hun pastoor, zelf levend vanuit zijn geloof, hen menselijk nabij was. In zijn luisteren was hij begaan met verdriet, met pijn, met uitzichtloosheid; in zijn woord was hij oprecht meelevend, hartelijk, vol zorg en attent. Wie kan zeggen in hoevelen hij zijn onuitwisbare sporen heeft nagelaten. Pastoor Jongerius heeft genoten van de nabijheid en liefdevolle zorg van zijn huisgenoten Annie Westendorp en Mariet Keizer. Meer dan twintig jaar deelden zij het huiselijk leven in een warme en huiselijke sfeer.
Pastoor Jongerius werd nog voorzien van het H. Oliesel. Hij stierf zonder afscheid te kunnen nemen –onder het luisteren naar mooie radiomuziek- achter zijn bureau op 13 januari 1989.
Op 18 januari 1989 werd zijn lichaam te ruste gelegd op de Ooster Begraafplaats. Op 5 oktober 2024 leggen wij hem te ruste op de Katholieke Begraafplaats te Zutphen.
Dat hij mag leven in de vrede van de Heer.
———————————————————————————-
Tevens zal op 5 oktober 2024 pastoor F.C.E. van Eijk herbegraven worden op de RK Begraafplaats aan de Warnsveldseweg te Zutphen.
Pastor Frederikus Carolus Everhardus ‘Fred’ van Eijk werd geboren op 18 augustus 1926 in Zwolle.
Hij werd priester van het aartsbisdom gewijd op 20 juli 1952. Pastor van Eijk begon als kapelaan in Klarenbeek, Losser en Arnhem-Zuid. Later pastoor in Ede en Soesterberg. Vanaf 24 mei 1979 pastoor in Zutphen-Warnsveld. Na acht jaar Soesterberg vond hij het zinvol te verkassen naar een andere plaats. Hij wilde graag in teamverband werken en zich gedragen weten door parochianen. Werkte in Soesterberg al met nieuwe bestuursvorm, waarin parochianen mede-verantwoordelijkheid droegen voor de plaatselijke gemeenschap.
Pastor van Eijk had een voorliefde voor liturgie en preken, maar wilde zich ook graag parochiebreed inzetten in het pastoraat. Hij beschreef zichzelf wel als iemand die weet wat hij wil en wist van zichzelf dat hij afstandelijk kon overkomen. In het archief zijn in “Parochienieuws”enige artikelen van zijn hand te vinden rond Pasen. Zo eindigt één ervan: “Soms gaat Hij voor ons uit door een woestijn van alledaagsheid, duisternis en leegte. Hij gaat voor ons uit, als een licht in de nacht, als een horizon, die voor ons zichtbaar wordt. Waarschijnlijk is dat de kern van ons geloof in de verrijzenis: Er is een opening in ons leven, de grens is verbroken, niemand neemt ons nog het leven af.” (april 1981). Een jaar later attendeert hij mensen erop dat Eucharistie en Pasen bij elkaar horen met de woorden van de dichter Gerard Wijdeveld: “Christus die verrezen is, doet ons samenkomen. ’t Maal van zijn gedachtenis wordt hier blij hernomen.” Begin 1989 wordt in het parochienieuws vermeld dat pastor van Eijk ernstig ziek is en geopereerd moet worden. In maart blijkt het zo ernstig dat hij zijn werkzaamheden moet neerleggen. Hij verhuist naar een kleinere woning, waar hij verzorgd wordt door familie en enkele parochianen. Moegestreden na een lange slopende ziekte sterft pastor van Eijk op 25 februari 1991.
Pastor van Eijk heeft het niet altijd makkelijk gehad met het instituut van de kerk, hij had daar dikwijls verdriet van en voelde dan momenten van eenzaamheid. Niet altijd kreeg hij de waardering die hij verdiende en mogelijk heeft dat hem wat afstandelijk en terughoudend in de omgang gemaakt. Iets wat hij bij de start in deze parochie zelf al opmerkte. Op het bidprentje staat dat Jesaja 65, 17-25 een voorkeurstekst van hem was, die hij samenvatte met “De steppe zal bloeien”. Deze zin stond ook bovenaan op de rouwadvertentie. Over deze tekst tekende hij aan: “Voltooiing. Ik mocht zijn een stukje in die levende stroom van God, die naar voltooiing gaat. Een deeltje van de gemeenschap der heiligen. Liever: van Gods volk. Ik denk een zinvol deel ondanks alle beperkingen en gebrokenheid. De steppe zal bloeien, want door de dood heen is er Pasen, is er toekomst.” Tijdens zijn ziekbed werd hij ervaren als een voorbeeld van geloof, geduld en mildheid.
Het bidprentje eindigt met Jesaja 65, 17-18: “Zie, Ik schep een nieuwe hemel, vreugde ga ik voor U scheppen en jubel voor altijd.”
Ter nagedachtenis werd het binnenplein van de Mariaschool het ‘F.C.E. van Eijk-plein’ pastor St. Jan – Emmanuelparochie, 24 mei 1979 – 25 februari 1991. Op 2 maart 1991 werd hij begraven op de Ooster Begraafplaats te Zutphen.
Mag hij de rust vinden bij de Verrezen Heer.
———————————————————————————-
Op 5 oktober 2024 zullen we pastor F.C.E. van Eijk en pastoor W.J.Jongerius te ruste leggen op de RK Begraafplaats aan de Warnsveldseweg in Zutphen, eerder begraven op de Ooster Begraafplaats te Zutphen. Dit zal geschieden met een liturgisch moment, waarbij “De steppe zal bloeien” zal worden gezongen als hoopvol lied voor de toekomst voor allen: “Vreugde ga Ik voor U scheppen en jubel voor altijd” (Jesaja 65, 18)
Pastor Ed W.Wassink pr.
Zutphen, 05.09.2024.
Locatieraad
Pastoraatgroep
Zorg
Bezoekersgroep
Contactpersoon: Hanneke Geurtsen (via info@stjan-emmanuel.com)
PCI
Contactpersoon: Gerard Borgonjen
Werkgroepen
Acolieten
Contactpersoon: secretariaat St. Jan – Emmanuel: info@stjan-emmanuel.com
Begraafplaats
Contactpersoon: Ignas Pijnappel (06-23472344)
Bloemengroep
Contactpersoon: Annebelle Laurenssen
Doopselgroep
Contactpersoon: Mieke Degen
Eerste H. Communie
Contactpersoon: Clementine Groen
Familievieringen
Contactpersoon: Jacqueline Mulder
Kosters
Contactpersoon: Eddy Jolij (eddyjolij-st.jan@live.nl)
Schoonmaakgroep
Contactpersoon: Diny Oosterhuis (0575-515082 / ljoosterhuis@hetnet.nl)
Vormselgroep
Contactpersoon: Jacqueline Mulder
Koffieschenkgroep
Contactpersoon: Carla Piek (06-83365857 / c.piek1@chello.nl)
Koren
Consortium Apostolorum
Contactpersoon: Joop van Goozen (joopvangoozen41@gmail.com)
Schola
Contactpersoon: Harrie van Vliet (hmaavanvliet@tele2.nl)
Gregoriaans Getijdenkoor
Contactpersoon: Tom Schenk (info@getijdenkoorstjanzutphen.nl)
Gemengdkoor St. Jan
Contactpersoon: Lambert Kouwenberg (0575-540978 / lkouwenberg142@gmail.com)
De repetities vinden plaats op dinsdag vanaf 19.30 uur in het Odensehuis, Tengnagelshoek 6, Zutphen.
Jongvolwassen koor The Vocal Chords
Contactpersoon: Gijs de Bont (gdebont@gmail.com)
Geschiedenis
De heilige Ludgerus was in onze streken omstreeks het jaar 800. Waar dit heeft geleid tot bewuste geloofsgemeenschappen weten we niet precies. Wat we wel weten is dat onze kerk, de H Johannes de Doper aan de Nieuwstadskerksteeg , omstreeks 1250 is gesticht. In 1591 werden de katholieken gedwongen de Nieuwstadskerk af te staan aan de hervormden. In 1809 werd de kerk weer teruggegeven aan de katholieken en in 1816 opnieuw gewijd. Het aantal katholieken steeg met enige regelmaat. Dit leidde er toe dat in 1959 een bouwpastoor werd benoemd voor een tweede kerk in Zutphen. In 1962 werd de Emmanuelkerk ingewijd.
Tot 1978 waren er twee parochies in Zutphen. Door het terug lopen van het aantal beschikbare priesters werd in dat jaar het besluit genomen om wel de beide kerken open te houden maar onder te brengen in één parochie. Het Bisdom besloot omstreeks 2006 om vele kleine parochies om te vormen tot één grote. Voor Zutphen betekende dat dat de geloofsgemeenschap deel ging uitmaken van de parochie HH 12 Apostelen, bestaande uit 12 voormalige parochies. Omstreeks 2010 werd door het parochiebestuur het besluit genomen om de Emmanuelkerk aan de eredienst te onttrekken , waardoor de geloofsgemeenschap in Zutphen voor de eredienst weer afhankelijk werd van de “oude“ St. Jan. Nu zijn we met zo’n 7.500 katholieken (telling maart 2017) onderdeel van de parochie HH 12 Apostelen.
Restauratie Sint Jan Zutphen
Help ons met de instandhouding en de mogelijkheid om ons erfgoed te laten ervaren.
Iedere bijdrage is welkom op rekening nummer van de geloofsgemeenschap NL93ABNA0486342433 onder vermelding van restauratie.