Jeugd en gezin

Voor ons als parochie ben jij als jongere belangrijk en willen we jou graag in onze geloofsactiviteiten betrekken. Dat doen we natuurlijk in de voorbereidingsgroepen voor Doop, Eerste Heilige Communie en Vormsel. Maar daar blijft het niet bij! We doen veel meer. We organiseren speciale activiteiten die aansluiten bij jou als jong gelovige omdat jouw interesses nou eenmaal anders zijn dan die van de meeste ouderen.

Deze pagina is er dan ook speciaal voor jou. Je vindt er steeds actuele informatie over activiteiten die gericht op jongeren georganiseerd worden.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met het parochiesecretariaat: secretariaat@12apostelen.nl

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Er is een nieuwe datum gevonden voor de WJD@Home op Ameland. Het weekend voor jongeren (15-30 jaar) zou eerst plaatsvinden van 14 tot en met 16 januari 2022, maar moest worden uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. Het weekend vindt nu plaats van vrijdag 29 april tot en met zondag 1 mei.

Op vrijdagmiddag 29 april wordt de overtocht gemaakt naar Ameland met de veerboot die vertrekt van Holwerd. ‘s Middags al afreizen kan omdat de WJD@Home nu in de meivakantie vallen. De deelnemers overnachten in Nes in twee grote gebouwen. Nes is het grootste van de vier dorpen op Ameland. Daar staat ook de Sint Clemenskerk waar de jongeren te gast zullen zijn en samen de Eucharistie zullen vieren.

Ook de bisschoppen die al hadden aangegeven bij de WJD@Home te zijn, kunnen op deze nieuwe data. In het programma is een avond van barmhartigheid voorzien. Er is ruimte voor ontmoetingen en ontspanning, voor workshops, discussie in een college tour en tijd om samen na te denken over wat het katholieke geloof betekent voor je leven. Een van de bisschoppen geeft de WJD-catechese.

Het thema van de WJD@Home is van paus Franciscus en is een van de thema’s op weg naar de internationale Wereldjongerendagen in Portugal (2023): ‘Richt u op. Ik stel u aan tot getuige van wat u gezien hebt.’ Het zijn woorden van de verrezen Jezus aan Paulus (Handelingen 26, 16). Tijdens de WJD@Home wordt dit thema uitgewerkt: opstaan voor je geloof, investeren in je band met God en in beweging komen voor je naaste.

Er rijden twee bussen naar de boot
De bisschoppen nodigen jongeren van harte uit voor deze WJD@Home 2022. Er rijden twee bussen. Die pikken de jongeren op verschillende plekken in het land op, zodat iedereen vrijdag op tijd is voor de boot naar Ameland. De ene bus rijdt vanuit het bisdom Roermond via het bisdom ‘s-Hertogenbosch en het Aartsbisdom Utrecht naar het noorden. De andere bus kan jongeren uit het bisdom Breda meenemen en rijdt via het bisdom Rotterdam naar het bisdom Haarlem-Amsterdam en zo verder.

De laatste keer dat de WJD@Home op Ameland werden gehouden was in 2019. Er waren toen 140 deelnemers. De organisatie hoopt dat opnieuw veel jongeren zich zullen aanmelden voor het weekend op Ameland. De vorige keer was er groot enthousiasme onder de jongeren die deelnamen en bij iedereen die meehielp, de organisatie en bij de bisschoppen. De WJD@Home zijn de perfecte opstap naar de WJD in 2023 in Portugal, omdat je er nieuwe vrienden kunt maken en oude bekenden weer ziet. De WJD@Home 2022 worden georganiseerd onder de vlag van Jong Katholiek.

Aanmelden
Iedereen die zich al in had geschreven voor de WJD@Home heeft bericht gekregen over de nieuwe data.

Katholiekleven.nl maakte deze video van de WJD@Home 2019 op Ameland.

 

Foto: WJD@home in 2019

Na de succesvolle editie van 2021 organiseert het Aartsbisdom Utrecht ook in 2022 weer een kinder- en tienerkamp. Beide zomerkampen vinden opnieuw plaats op Kampeerboerderij De Heidebloem in Haarle.

KINDERKAMP Beestenbende
In de Bijbel staan heel veel mooie verhalen waar dieren een belangrijke rol in spelen. Denk maar aan de ark van Noach of Jona en de walvis. En heb je wel eens gehoord van het sprekende ezeltje van Bileam? We luisteren naar de verhalen, denken er samen over na en gaan aan de slag met leuke opdrachten. We vieren de Eucharistie en denken aan Jezus. Hij wordt de Goede Herder genoemd. Wat zou dat betekenen? Natuurlijk gaan we ook veel leuke spelletjes doen, geheel in het beestenbende thema, ravotten in het bos en zwemmen. Dus heb jij zin om een week veel plezier te hebben in een gezellige Beestenbende? Meld je dan zo snel mogelijk aan!

 • Wanneer: 6 augustus tot en met 11 augustus
 • Waar: Kampeerboerderij de Heidebloem, locatie de Veltmaat, Oude Deventerweg 8a, 7448 RL Haarle
 • Wie: Kinderen van 7 t/m 12 jaar
 • Aantal deelnemers: Maximaal 30
 • Hoofdleiding: Vicaris Hans Pauw en Jacqueline Kolfschoten
 • Kosten: € 125,- per kind. Als er meerdere kinderen uit een gezin meegaan, is er een speciaal tarief van € 75,- per extra kind (voorbeeld 2 kinderen = € 200,- i.p.v. € 250,-)

Scroll naar het formulier onderaan deze pagina om je aan te melden!

TIENERKAMP Reis door de tijd
Net als afgelopen jaren organiseren we ook dit jaar weer een leuk tienerkamp! Na lang beraad is er gekozen voor het thema ‘Reis door de tijd’. We zullen door verschillende tijdperken heengaan en ons inleven in deze tijden. We gaan weer veel spellen doen waardoor we kunnen zien welk team zich het best aan kan passen aan de tijd. Ook uitstapjes en catecheses staan natuurlijk op het programma. Zin om ook te komen? Meld je dan vooral aan!

 • Wanneer: 6 augustus tot en met 11 augustus
 • Waar: Kampeerboerderij de Heidebloem, locatie de Delle, Oude Deventerweg 8a, 7448 RL Haarle
 • Wie: Tieners van 13 t/m 16 jaar
 • Aantal deelnemers: Maximaal 30
 • Hoofdleiding: Rik Ledoux, Bas Kolfschoten en Gauthier de Bekker, pr
 • Kosten: € 145,- p.p. Als er meerdere tieners uit één gezin meegaan, is er een speciaal tarief van € 95,- per extra tiener (voorbeeld 2 tieners = € 240,- i.p.v. € 290,-)

Meld je snel aan via het formulier hieronder!

Meer informatie over beide kampen via Jacqueline Kolfschoten, e-mail: jacqueline.kolfschoten@gmail.com, tel.: 06 29015399

 

AANMELDINGSFORMULIER

Geslacht:
JongenMeisje

Geeft zich op voor:
Kinderkamp 7 t/m 12 jaarTienerkamp 13 t/m 16 jaar


* Deze velden zijn verplicht

Jongerenreis naar Rome

De Nederlandse bisschoppen organiseren in het voorjaar 2020 een jongerenbedevaart naar Rome. De reis is een vervolg op de jongerensynode die in oktober 2018 in Rome heeft plaatsgevonden. De bedevaart vindt plaats van 26 april t/m 2 mei 2020 en is voor jongeren van 18 t/m 28 jaar. Er kunnen maximaal honderd jongeren deelnemen. In Rome worden de jongeren in verschillende groepen begeleid door enkele priesters en diakens uit diverse Nederlandse bisdommen die Rome goed kennen. De organisatie van de reis is in handen van Jong Katholiek en het Huis voor de Pelgrim. Meer informatie over deze reis vind je hier

De kliederkerk gaat weer van start!

Na twee jaar starten we voor Hengelo en omgeving weer met een nieuwe kliederkerk. Misschien kent u deze vieringen nog, misschien ook niet. De kliederkerk wordt georganiseerd door een werkgroep van enthousiaste vrijwilligers uit de protestantse kerk in Hengelo en de r.-k. kerken uit Hengelo en Keijenborg. Uitgangspunt van de vieringen is om samen op een creatieve manier de betekenis van Bijbelverhalen te ontdekken. De kliederkerk is voor het hele gezin, zelfs opa en oma, vriendjes en vriendinnetjes mogen mee. Ook aan de jongsten is gedacht: er is een peuterhoek met speelmateriaal aanwezig. Stilzitten is er niet (lang) bij, want we zijn actief bezig!

Een kliederkerkviering duurt 2 uur en bestaat uit drie onderdelen.

 • Samen ontdekken: een uur lang kiezen uit creatieve activiteiten en spelvormen.
 • Samen vieren: een kort moment waarin gedeeld wordt wat er gedaan, beleefd en gemaakt is.
 • Samen eten: met een hapje en een drankje is het tijd om elkaar op een gezellige manier te ontmoeten (naar een high-tea idee).

De eerstvolgende kliederkerk is op zondagmiddag 13 maart 2022 in de Remigiuskerk, Kerkstraat 42 in Hengelo Gld. Het thema van de viering is ‘David en Goliath’. Om 14.10 uur openen we de deuren om iedereen welkom te heten. Om 14.30 uur vertellen we het verhaal van David en Goliath en geven we uitleg over de verschillende activiteiten. Misschien ben je graag creatief bezig: stenen beschilderen, een ketting- of sleutelhanger maken, een wapenuitrusting knutselen of tekenen op groot formaat. Of ben je liever op een andere manier actief? Dan kun je een parcours lopen op basis van vertrouwen, een minikatapult bouwen, opmeten hoe groot je bent, of met reuzevoeten lopen. Dit zijn enkele voorbeelden van de activiteiten. Je kiest zelf wat en hoeveel je gaat ontdekken.
In de korte viering daarna delen we wat er is gedaan en beleefd. Tot slot is het tijd om na te praten onder het genot van een kop koffie/thee/ranja en verschillende hapjes.

Dit alles onder voorbehoud van de op dat moment geldende coronamaatregelen.

Iedereen is van harte welkom! In verband met de inkopen zou het fijn zijn als je je vooraf opgeeft. Dat kan door een mailtje te sturen naar kliederkerkhengelokeijenborg@gmail.com of via een Messengerbericht op Facebook: Jeugdwerk kerk Hengelo Gld.