Jeugd en gezin

Voor ons als parochie ben jij als jongere belangrijk en willen we jou graag in onze geloofsactiviteiten betrekken. Dat doen we natuurlijk in de voorbereidingsgroepen voor Doop, Eerste Heilige Communie en Vormsel. Maar daar blijft het niet bij! We doen veel meer. We organiseren speciale activiteiten die aansluiten bij jou als jong gelovige omdat jouw interesses nou eenmaal anders zijn dan die van de meeste ouderen.

Deze pagina is er dan ook speciaal voor jou. Je vindt er steeds actuele informatie over activiteiten die gericht op jongeren georganiseerd worden.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met pastoraal werker Marga Engelage-van Langen:m.engelage@12apostelen  of het parochiesecretariaat: secretariaat@12apostelen.nl

Kliederkerk!

kliederkerkDat is zeker iets voor peuters en kleuters, hoor ik je denken. Ja en nee. Kliederkerk is een vorm van kerk zijn waarin jong én ouder samen op een creatieve manier de betekenis van Bijbelverhalen ontdekt. Dus speciaal voor kinderen van 2 tot 12 jaar en allen die bij hen horen. Ouders, opa’s en oma’s maar ook jongeren die het leuk vinden om bijvoorbeeld kleine kinderen te begeleiden. Dus voor het hele gezin en vriendjes en vriendinnetjes mogen ook komen en meedoen.

Kliederkerk is al op veel plaatsen in Nederland gevierd, met succes. De naam Kliederkerk komt van het Engelse woord “Messy Church”. Zoiets als “rommelig, informeel”. In Engeland werd jaren geleden een begin gemaakt met deze laagdrempelige vorm van vieren.
Kliederkerk helpt kinderen en de mensen om hen heen elkaar te leren kennen, samen een gemeenschap te vormen en te ontdekken wat geloven in God en volgen van Jezus Christus kan betekenen in het dagelijks leven.

18-04-15 Ke. Kliederkerk (2)Hoe gaat dat dan?
Wel, op een zondagmiddag komen kinderen en volwassenen samen in een grote, sfeervolle ruimte – dat kan heel goed een kerk zijn. In twee uur tijd zijn er drie onderdelen: Samen ontdekken (creatief en spel, in diverse workshops naar keuze); samen vieren (een korte informele viering waarin gedeeld wordt wat er gedaan is en gemaakt); samen eten (zoveel mogelijk mensen nemen iets van hapjes en lekkers mee om te delen, naar een high tea idee).

Kliederkerk is een oecumenisch initiatief. Pastoraal werker Marga Engelage is coördinator van een werkgroep van enthousiaste vrijwilligers uit de Protestantse Gemeente en de RK Geloofsgemeenschappen in Hengelo en Keijenborg.

Wie ook mee wil denken in de voorbereidingen: van harte welkom!
Mail naar: m.engelage@12apostelen.nl of dominee@pknhengelogld.nl
De volgende Klierkerkerk is op 30 september 2018. Noteer alvast de datum. We houden je op de hoogte.

Dominee Aleida Blanken en pastoraal werker Marga Engelage-van Langen

pag03_WJD_PanamaWereldjongerendagen Panama: vier reisopties

Van 22 t/m 27 januari 2019 vinden in Panama de Wereldjongerendagen plaats. Er zijn vier reizen.

Bij de kortste reis (14 – 28 januari) gaan de deelnemers alleen naar de ‘Days in the Diocese’ in het bisdom Santiago de Veraguas en aansluitend naar het hoofdprogramma. Van 12 januari tot 2 februari is er een uitgebreide reis, waarbij zowel voor als na de WJD een programma is samengesteld om nader kennis te maken met Panama. Bij reis nummer drie (15 januari – 4 februari) staat na afloop van de WJD een excursie van enkele dagen gepland naar het bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe in Mexico. Bij de laatste reisoptie (ook van 15 januari – 4 februari) blijven de deelnemers na de WJD nog een week in Panama. De jongeren kunnen deze dagen naar eigen inzicht invullen. De prijzen van deze reizen variëren van € 1699 tot € 2499.

Tijdens de WJD in Panama-Stad is er op drie ochtenden een Nederlandstalig programma. Er is muziek, theater, discussie en nog veel meer. Hoogtepunten zijn de verwelkoming van de paus op donderdag, de kruisweg op vrijdag, op zaterdagavond de avondwake, en op zondag de slotviering met paus Franciscus.

Meer informatie en boeken: http://jongaartsbisdom.nl/nws_show.php?id=1236

 

Jong Onderweg

Al drie jaar komt de groep Jong Onderweg bijeen. We zijn begonnen met zes jongeren en groeiden uit tot een groep van tien jong volwassenen. De inspirerende bijeenkomsten worden in overleg met elkaar ingevuld en er wordt over allerlei thema’s met betrekking tot geloof en eigen leven gepraat.
We komen bij elkaar in de sacristie van de St. Janskerk, Tengnagelshoek 10a, 7201 NE Zutphen.
De data voor de bijeenkomsten voor het seizoen 2017 – 2018 zijn nog niet vastgesteld.

Wat doen we zoal op een avond als we bij elkaar komen? Vaak gaan we in gesprek over een geloofsthema dat ons raakt, we kijken waar het in ons dagelijks leven mee kunnen verbinden. Het is een bijeenkomst waar we in vertrouwen uitwisselen over wat ons bezighoudt en soms vierend dat wat ons hart raakt aan God voorleggen.

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en lijkt het je leuk om eens mee te doen? Voor informatie en/of aanmelden kun je contact opnemen met: pastor Marga Engelage-van Langen, email: m.engelage@12apostelen.nl bel of app 0629405303 of via Jong Onderweg Facebook.nl

Kindernevenviering

Waarom een kindernevenviering?
Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Vragen ze u ook wel eens de oren van het hoofd? Vragen zoals: “Is Jezus echt geboren? Waar is hij nu? Wat gebeurt er in de kerk?“.  Tijdens de kindernevenviering praten we hier samen over op een manier die bij de leeftijd past.

Wat doen we?
We steken de kaars aan en bidden samen een gebed met afsluitend het “Onze Vader”. Daarna wordt het evangelieverhaal of een bijpassend ander verhaal voorgelezen. Samen wordt hierover nagepraat en kunnen kinderen hun eigen ervaringen kwijt. Daarna wordt er gekleurd of geknutseld over het thema van die zondag.

Waar, wanneer en hoe vaak?
De kindernevenviering wordt gehouden in de H. Willibrordkerk in Vierakker en staat altijd vermeld in de Onderweg pagina 15. In principe is de viering elke eerste en derde zondag van de maand om 9.30 uur, behalve in de grote schoolvakantie.
De kinderen worden aan het begin van de viering uitgenodigd om mee te gaan naar de nieuwe sacristie. Zij komen na de collecte weer terug in de kerk.
Wilt u graag vrijblijvend op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van de kindernevenviering in de H. Willibrordkerk, stuur dan een mailtje naar het emailadres: kindervieringen@mooistekerk.nl zodat u opgenomen kunt worden in de maillijst.

Marie-José Holtslag