In Memoriam Gerda Vreven-Stevens

Op dinsdag 23 januari is op 79 jarige leeftijd onze medeparochiane Gerda Vreven-Stevens overleden. Gerda woonde samen met Freek op Brunheim 16, Gerda een zeer gelovige vrouw, vanuit haar jeugd, mee gekregen van de zusters bij wie ze interen op school zat. Het gelovig leven, haar band met Maria, was haar voedingsbodem om een liefdevol, aandachtig, zorgzaam mens te zijn. Open voor alle wat er om haar heen gebeurt. Zij was de steun en toeverlaat voor Freek en de kinderen, stond altijd voor iedereen klaar, zij was een levensgenieter. Gerda was ook een trouw bezoekster van onze kerk, de sluiting van de kerk ging haar dan ook erg aan het hart, tot het laatst toe liet ze dat ook blijken. Toch kon ze zicht gelukkig ook weer thuis voelen in het Andreashuis bij de woensdagmorgen vieringen. Tot dat haar ziek zijn een beletsel voor haar vormde. Gelukkig hebben wij haar 50 jarig huwelijk met Freek, zij het, door de coronaperikelen, later dan gepland, op 1 december 2021 kunnen vieren met een mooie woord communieviering in dat Andreashuis. Wat later kwam de vraag of ik de communie thuis zou kunnen brengen. Voor Gerda was dat heel belangrijk in haar contact met de Heer.

Het deed haar zichtbaar goed, het gaf haar kracht. Freek, kinderen en kleinkinderen waren nu haar steun en toeverlaat dat liet zij steeds weer blijken.

Zover ze kon genoot ze van het leven, alleen die zuurstof slang, en dat apparaat bij de voordeur, kon ze wel vervloeken, maar het was ook haar levenslijn om er zo langmogelijk voor Freek en de kinderen te kunnen zijn.

Ze genoot van elk uitje, van de keren dat gekookt werd, en zeker van elke dag een glaasje witte port. Op 15 februari 2023 heeft Gerda thuis in een intieme viering de ziekenzegen ontvangen. Met daarna geheel in Gerda’s stijl een borrel, want ondanks alles moet je blijven genieten. Dat genieten heeft ze tot het laatst kunnen en mogen doen. Gerda heeft op haar manier indruk op ons allen gemaakt. Zij heeft haar steen in de rivier van het leven gelegd.

Het leven, haar leven, stoomt in Freek, haar kinderen en kleinkinderen door.
Op 29 januari hebben wij op indrukwekkende wijze afscheid genomen, in crematorium “De Omarming”

Heer geef Gerda de eeuwige rust,

en het eeuwige licht verlichte haar,

dat zij moge rusten in vrede.

Amen

Diaken Anton Bos