Full House 28 juli in onze Willibrorduskerk
Op zondag 28 juli geeft vocal groep Full House, o.l.v. Lucian Venderink, een zomerconcert in onze kerk. Het concert begint om 15.30 uur. De toegang is gratis; een bijdrage in de onkosten wordt op prijs gesteld.
Het programma begint met enkele delen uit de Missa Lumen van de Oostenrijkse componist Lorenz Maierhofer. Vervolgens wordt aandacht besteed aan diverse hoogtepunten uit het repertoire van Full House. Zoals muziek uit musicals als The West Side Story en Cats, enkele liederen uit de Keltische traditie en bekende liederen van Tom Parker. Iedereen is van harte welkom.
Voortgang kerk (sluiting)
In de vorige Onderweg heeft u op het inlegvel kunnen lezen wat de uitslag van de enquête was. Wij hebben u beloofd dat er een parochieavond zou worden belegd om de enquête met u te bespreken. Hiervoor is nu een datum vastgelegd en wel op dinsdagavond 15 oktober om 19.30 uur in het Kerspel. Zet dit vast in uw agenda. Op deze avond zullen ook de heren Heuver en Peters namens het parochiebestuur aanwezig zijn om een en ander uit te leggen over de te volgen procedure en om te horen wat er leeft onder de parochianen van onze geloofsgemeenschap. Voorafgaand aan deze avond zullen de mensen uitgenodigd worden die in de enquête hebben aangegeven te willen meedenken over de toekomst van onze geloofsgemeenschap. Dat zal zijn op woensdag 11 september om 19.30 uur in het Kerspel. Beide heren vanuit het bestuur zijn hier ook bij aanwezig. Op woensdag 23 oktober zal dan de hoorzitting gehouden worden over de voorgenomen sluiting van de kerk. ( De kerk blijft in gebruik tot deze aan de eredienst is onttrokken. Dit gebeurt pas als het gebouw verkocht is) Voor alle bijeenkomsten worden er uitnodigingen verstuurd en wordt gevraagd u op te geven voor de avonden. Wij hopen dat velen van u daar gebruik van zullen maken. De pastoraatgroep en locatieraad kunnen niet alleen voor u beslissen.
Parochiële startviering 1 september Lochem
Zoals u in de vorige Onderweg op pagina 6 kon lezen wordt de jaarlijkse startviering van de parochie gehouden op zondag 1 september in Lochem. Het thema van deze viering is: Samen delen en vieren. Mocht u hier graag naar toe willen en geen vervoer hebben dan kunt u dit aangeven bij de bekende nummers die iedere keer op het inlegvel staan.
Familieberichten
Op woensdag 19 juni is mevrouw Wilhelmina Berendina Teunissen-Schooltink overleden op de leeftijd van 91 jaar. Miep woonde in de Bongerd. Op dinsdag 25 juni was de uitvaartdienst in onze kerk, waarna ze op de begraafplaats van Baak is begraven bij haar man.
Koffiedrinken
Op zondag 8 september kunnen we elkaar na de dienst weer ontmoeten in het Kerspel voor een lekker kopje koffie of thee.
Voortgang kerk(sluiting)
Voor alle duidelijkheid: De kerk gaat niet op 1 januari 2025 dicht. De enige verandering is dat er dan niemand van het pastoraal team meer voorgaat. Dus geen pastoor, emeritus priester, pastoraal werker, diaken of parochiemedewerker. Wel kunnen we zelf een woord- (en communie) dienst verzorgen. U hoort in een volgende Onderweg over hoe het allemaal verder gaat.
Onderhoudsgroep
De onderhoudsgroep heeft de mouwen weer opgestroopt en het gereedschap uit het vet gehaald. Eerst het kerkhof opknappen, dan de perken voor de kerk weer opschonen, het laatste blad verwijderen, vegen, hier en daar een likje verf en ga zo maar door. Dank zij deze noeste vrijwilligers ligt alles rond de kerk er altijd netjes bij. Het is niet alleen onderhoud plegen wat ze doen, er is ook tijd voor gezellig koffie drinken en het dorpsnieuws doornemen. Dit is minstens zo belangrijk. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Het onderhoud gebeurt 1x per twee weken (in de oneven weken)op donderdagmiddag. Kom gerust eens kijken.
Koper poetsen
Een groep dames heeft het koper van de kerk weer gepoetst. De deksel van het doopvont, de kandelaars en andere liturgische voorwerpen glimmen je weer tegemoet.
Openstelling kerk
Vanaf 1 mei is de kerk overdag weer open. Voorbijgangers kunnen dan een kijkje nemen in de kerk en een kaarsje opsteken bij Maria. Een groep vrijwilligers zorgt er iedere dag voor dat de deur geopend en weer gesloten wordt.
Toekomst
In dit jaar gaat de pastoraatgroep en locatieraad bekijken hoe we na 1 januari 2025 verder gaan. Veel mensen denken dat de kerk dan dicht gaat, maar dat is niet zo. Vanaf 1 januari 2025 gaat er in de weekenden niemand van het pastoraal team meer voor. Dus geen pastoor, geen pastoraal werker en ook geen diaken of parochiemedewerker. Als we in de weekenden willen blijven vieren dan moeten we dit zelf invullen met eigen mensen. Het is wel mogelijk om doordeweeks een viering met iemand van het pastoraal team te plannen.
Gevonden: Schilderij van Ariëns
Willie Geurts was op de zolder van de oude sacristie op zoek naar een verdwenen kruis. Het kruis vond hij niet, maar wel een groot schilderij met een afbeelding van onze oud pastoor Alphons Ariëns. Navraag bij het Ariëns comité leerde dat het een schilderij is dat al heel lang zoek is. In 1955 is het geschilderd door Jan Brugge uit Deventer. Het werd door het bestuur van het toenmalige St. Jozefziekenhuis in Doetinchem geschonken aan de zusters van St. Jozef in Amersfoort uit dankbaarheid voor het werk dat de zusters dertig jaar lang in het ziekenhuis verrichtten. Mgr. dr. A. Ariëns werd na zijn pastoraat te Maarssen bijna twee jaar in het klooster te Amersfoort verpleegd; hij stierf hier op 7 augustus 1928. Het schilderij stelt mgr. Ariëns ten voeten uit voor, gekleed volgens zijn waardigheid van geheim kamerheer, waartoe hij door de Paus in 1919 werd benoemd. Op de achtergrond bevinden zich Enschedese fabrieken en de kerk van Maarssen, waartussen een kruis als symbool van het contact, dat mgr. Ariëns legde tussen zijn aardse en zijn geestelijke werk. De rechterhand rust op het Evangelie, dat geplaatst is op een boomstronk, waaruit een nieuwe loot ontspruit, om aan te duiden, dat na de dood van deze voorname katholieke sociale voorman zijn werk werd voortgezet. Een hagedis, het middeleeuwse teken van de zuiverheid. vormt het accent in het schilderij. De kunstschilder Jan Brugge heeft in zijn weergave van mgr. Ariëns de middenweg gevonden tussen de markante schets van Jan Toorop en een foto van monseigneur uit zijn studententijd. Het schilderij heeft gehangen in de grote spreekkamer van het moederhuis te Amersfoort, waar mgr. Ariëns zijn laatste levensdagen doorbracht.
Hoe het in Steenderen terecht is gekomen is een raadsel.
Ariënscomité
Vanuit onze geloofsgemeenschap zit Maria Schotman al vele jaren in het landelijk Ariënscomité, als opvolger van Geert Staring. Het Ariënscomité houdt zich bezig met het levend houden van de gedachtenis en devotie aan deze bijzondere man. En er wordt gewerkt aan de zaligverklaring door Rome. Op 15 juni wordt de jaarlijkse Ariënslezing gehouden in Nijmegen door de heer Ton Crijnen over de verhouding Schaepman-Ariëns.
In 2028 is het 100 jaar geleden dat Ariëns stierf. Het comité wil hier ruimschoots aandacht aan besteden.
Toekomst
U vraagt zich misschien af waarom u zo weinig hoort over de toekomst van onze geloofsgemeenschap. Wij zijn hier natuurlijk wel mee bezig. Wanneer u de Onderweg goed leest zult u weten dat er op verschillende locaties al parochieavonden zijn geweest. Ook wij zullen dit organiseren wanneer de tijd hiervoor rijp is. We zijn vooral aan het nadenken hoe we in de toekomst, als de kerk gesloten is, onze geloofsgemeenschap levend kunnen houden. Dat is niet eenvoudig. De trouwe kerkgangers zien ook wel dat het publiek steeds meer uitdunt. Mensen overlijden of worden ziek en daar komen geen nieuwe mensen voor terug. We willen proberen om meer in het Kerspel te organiseren. Een aantal gedachten die we hierover hebben: 1x per maand een viering door de week met een voorganger van het pastoraal team met aansluitend koffie drinken. Themamiddagen en/of avonden, toegankelijk voor iedereen, eventueel met een spreker of een interessant onderwerp. Een aantal keren per jaar de zondag doorzagen door gezellige middagen aan te bieden voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Meer oecumenisch organiseren. Maar misschien heeft u ook wel goede ideeën. Wij houden ons aanbevolen.
Plan voor de Mariakapel buiten
Velen van u steken met enige regelmaat een kaarsje op bij Maria, achter in de kerk en leggen uw gebeden bij haar neer. Wij vinden dat dit in de toekomst, als de kerk gesloten is, ook mogelijk moet blijven. Daarom wordt er nagedacht over het aanpassen van de Mariagrot buiten.
Ziekenbezoek door de bezoekgroep
De bezoekgroep bezoekt niet alleen ouderen maar ook zieke parochianen. Zij weten echter niet altijd wanneer iemand ziek is of opgenomen in een zorginstelling. Zij stellen het op prijs als u de naam van een zieke aan hen doorgeeft. Dit kan bij Annie Willemsen tel 451853.
Afscheidslied voor Marga Engelage-van Langen
Marga gaat ons nu verlaten, het pensioen dat komt eraan
Eenentwintig jaren praten, luist’ren, stil zijn, was haar baan
Na 8 jaren in ons midden, komt daar nu een einde aan.
’t Leven is gelijk een maaltijd, ’t voorgerecht is nu voorbij.
Tijd van baby, kleuter, puber, jong volwassen allerlei.
Onbezorgde jonge jaren, zorgeloos en frank en vrij.
’t Tweede deel van onze maaltijd vormt het grote hoofdgerecht.
Met zijn leuke fijne tijden, maar soms ook met een gevecht.
Pijn , verdriet, geluk en liefde, bij het leven hoort dit echt..
Dan het toetje van het leven, oh wat kan dat heerlijk zijn
Tijd voor hobby’s, vriend en manlief, weg met stress en dat is fijn.
Proef eens van dit nagerecht en proost maar met een glaasje wijn.
Met geloof en hoop en liefde, ging jij voor in onze kerk,
Wij parochianen danken jou voor al dit goede werk,
Wensen jou met Dirk het goede , samen één en samen sterk.
Wijze: Eens als de bazuinen klinken
Tekst: Marijke Steemers
Parochienieuws
Regelmatig geeft het parochiebestuur een nieuwsbrief uit met allerlei wetenswaardigheden. Deze wordt digitaal verstuurd. Vooral in deze tijd is het prettig om goed op de hoogte gehouden te worden. U kunt zich op deze brief abonneren. Het kost u niets, alleen even aanmelden bij het secretariaat: secretariaat@12apostelen.nl De brief heet: Parochiepost.
Strooiveld
Om tegemoet te komen aan de wensen van deze tijd is er nu de mogelijkheid om as van een overledene niet alleen in een urnenput te plaatsen, maar ook om uit te strooien. Er is een plek op het oude gedeelte van het kerkhof geschikt gemaakt voor dit doel. Bij het strooiveld is een muurtje gemetseld met een kruis erin. Er wordt in het najaar nog een mooie struik bij geplaatst. Nabestaanden kunnen de as van hun overledene hier uitstrooien. In een steen kan de naam van de overledene gegraveerd worden. Deze steen komt dan op het grijze grind te liggen. Voor het uitstrooien dient vooraf contact te worden opgenomen met het bestuur van de de stichting begraafplaats.
Airconditioning in het mortuarium
Het mortuarium kan weer het hele jaar door gebruikt worden nu er een nieuwe airconditioning is aangelegd. De oude functioneerde niet meer. Er is nu voldoende koeling bij een opbaring.
Veranderde samenstelling van de plaatselijke PCI.
U leest er niet zo vaak over, maar dat komt omdat de PCI (Parochiële Caritas Instelling) in stilte werkt. Zij helpen mensen die in (geld)nood zitten en dat wordt niet aan de grote klok gehangen. Elders in de Onderweg vindt u wel vaak een stukje van de overkoepelende PCI van de 12 Apostelen. In onze plaatselijke PCI geeft Jos Lohuis het stokje over aan Theo IJsseldijk. Wij zijn Jos dankbaar voor het vele werk dat hij voor de PCI heeft verzet. Blij zijn we dat er een opvolger is gevonden in de persoon van Theo. Wij wensen hem veel succes en voldoening in deze functie.
Een rozenkrans met ontelbare rozenhoedjes
Sinds enige tijd ligt er op het Maria altaar achter in de kerk een grote rozenkrans. De trouwe kaarsjesopstekers hebben dit vast gezien. Deze rozenkrans heeft toebehoord aan zuster Nepomucena. Zij is de tante van onze mede-parochiaan Johan van der Haar. Johan schrijft het volgende over zijn tante: ‘Als jong meisje trad Annie Fanger, de oudere zus van mijn moeder, als postulante in bij de Zusters van O.L. Vrouw te Amersfoort. Bij haar professie koos Annie als kloosternaam Nepomucena, afgeleid van de naam van een Boheemse priester, de heilige Nepomuk, bekend door het biechtgeheim. Pas 3 weken oud werd ik (Johan) als baby al gepresenteerd aan de nonnengemeenschap in Maarssen (april 1934). Een regelmatig gerespecteerde bezoeker aan de nonnen in Maarssen was tot 1928 meneer pastoor Mgr. Dr. Alphons Ariëns. Bij één van die gelegenheden, zo is mij (Johan) verteld, herstelde zuster Nepomucena een defect aan de rozenkrans van meneer pastoor. Na het overlijden van haar zus ontving mijn moeder een grote rozenkrans. Deze werd door de nonnen rondom het kloosterkleed gedragen. Deze rozenkrans wil ik graag schenken aan de geloofsgemeenschap van de Willibrordparochie in Steenderen.’ Aldus de heer Johan van der Haar.
Boekje Herder zonder bokken
Het boekje over de Steenderense periode van pastoor Alphons Ariëns wordt herdrukt bij voldoende belangstelling.
U kunt hiervoor intekenen bij Maria Schotman door een mail te sturen aan mariaschotman@gmail.com
Communie thuis ontvangen:
Indien u thuis de communie wenst te ontvangen, kunt u contact opnemen met Annie Willemsen, tel. 451853.