BestuursBerichten nummer 96


 

 

Het bestuur van de parochie HH. Twaalf Apostelen geeft naar aanleiding van de bestuursvergaderingen een bulletin uit, genaamd BestuursBerichten. Tot op heden werden deze berichten gedeeld met de leden van de locatieraden en pastoraatgroepen. Het bestuur heeft gemeend deze informatie ook te moeten delen met de overige parochianen. Vanaf heden kunt u de BestuursBerichten ook lezen op de parochiewebsite.

BestuursBerichten nummer 96, april 2024

Het pastoraal team
Pastoraal werker Carin Timmerman zal geruime tijd haar werkzaamheden voor het pastoraal team niet kunnen uitvoeren. Naast de chemokuren werd Carin geplaagd door een darminfectie. Door antibiotica is deze infectie momenteel onder controle en kunnen de chemokuren doorgang vinden. Carin staat er positief in en heeft Hoop en Vertrouwen dat ze in september haar werkzaamheden weer kan hervallen.
Door de afwezigheid van Carin zijn er enkele hiaten ontstaan in het vieringenrooster, maar door extra inzet van vrijwilligers en de overige leden van het pastoraal team en emeriti, is voor bijna alle vieringen waarin Carin zou voorgaan een vervanger gevonden. De projecten die Carin wilde opstarten zullen worden uitgesteld tot na de zomer.

Proces van kerksluitingen
Het proces van kerksluitingen is pijnlijk, zowel voor de parochianen van de geloofsgemeenschappen die hun kerk moeten missen als voor het pastoraal team en parochiebestuur die het proces moeten uitvoeren. Voorafgaand aan een hoorzitting zijn er veel gesprekken gevoerd betreffende Lokaal Geloven. “Wat kunnen we nog zonder kerkgebouw”.
Inmiddels zijn de kerken van Baak, Olburgen en Hengelo aan de eredienst onttrokken. De kerken van Baak en Hengelo hebben een andere eigenaar gekregen. De hoorzitting in Borculo heeft reeds plaatsgevonden.
De hoorzitting in Joppe heeft op 11 maart jl. plaatsgevonden. Naar aanleiding van de bezwaren vinden gesprekken plaats met de locatieraad en pastoraatgroep van de geloofsgemeenschap Joppe. Een groep van initiatiefnemers, tevens parochianen, heeft een toekomstplan ontwikkeld voor kerk en pastorie.
In Vorden vindt de hoorzitting plaats op 4 juni 2024 en in Drempt 10 juni 2024.
In Ruurlo lopen er nog bezwaren die nog opgelost moeten worden.                                      

Afscheid penningmeester parochie en vaststelling jaarcijfers 2023
In de vergadering van 12 april 2024 heeft het parochiebestuur de jaarcijfers 2023 van de
parochie HH. Twaalf Apostelen vastgesteld. We hebben de accountantsverklaring ontvangen en het financieel resultaat met toelichting van de penningmeester zijn naar de lokale penningmeesters gezonden en in Onderweg gepubliceerd.
In de parochiebestuursvergadering van 12 april jl. werd ook afscheid genomen van Kees Koersvelt als penningmeester van de parochie. Kees is vier jaren lid geweest van het bestuur en heeft de portefeuille van penningmeester zeer adequaat vervuld. We zullen hem erg missen.
We hebben nog geen opvolger gevonden en dat geeft problemen wat betreft financiële zaken. Maar Kees is nog niet helemaal weg. De vrijwillige medewerker financiële administratie voert de betalingen uit en houdt contact met banken en kan om advies vragen bij Kees Koersvelt. De verantwoordelijkheid voor de financiële administratie ligt nu bij waarnemend penningmeester Ineke Peterse. Wij hopen snel een volledige penningmeester te vinden voor deze verantwoordelijke taak.
Kees werd in de vergadering heel hartelijk bedankt voor de werkzaamheden en zijn inbreng.
Een doos met mooie wijnen en een bos bloemen voor zijn vrouw werd hem overhandigd.

Nieuwe katholieken
Met lede ogen hebben we de afgelopen jaren moeten toezien dat het kerkbezoek daalt en mensen zich niet meer betrokken voelen bij het katholieke geloof. Echter… de laatste tijd komen er weer aanmeldingen binnen om katholiek te mogen worden. Pastoor Harry Scheve voert met verschillende personen en families verdiepende gesprekken over het katholieke geloof, wat dat inhoudt en hoe zij in het leven staan.
Catechumenen worden aan de hand genomen door hen te laten beleven wat geloven kan betekenen in je leven. Op zondag 14 april jl. zijn in een plechtige eucharistieviering in de H. Johannes de Doperkerk te Zutphen drie nieuwe katholieken opgenomen in de R.K.-Kerk.
Er blijft nog steeds belangstelling bestaan voor het katholieke geloof.